![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co w temacie, przykładowo na stronie x.php wygenerowalem zmienna np. z tekstem "blablabla", jak przekazac ten tekst aby mozna bylo go odczytac na stonie y.php, po nacisnieciu linku na ta strone, i jak ten link mialby wygladac.
Moze dla wielu z Was to bardzo proste pytanie, ale jestem poczatkujacy, wiec sie nie dziwcie. Pozdrwiam i dzieki za odpowiedz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robisz linka w GET
Kod <a href="y.php?blebleble=cos"...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok dzieki, a jak mialby ten link wygladac gdybym chcial przekazac kilka zmiennych, np $blablaba oraz $druga_zmienna?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
index.php?x=tralala&y=trututu
tyle że & w XHTML zapisuje sie & amp; (bez spacji) http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=789 i manual -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat To co w temacie, przykładowo na stronie x.php wygenerowalem zmienna np. z tekstem "blablabla", jak przekazac ten tekst aby mozna bylo go odczytac na stonie y.php, po nacisnieciu linku na ta strone, i jak ten link mialby wygladac.
Moze dla wielu z Was to bardzo proste pytanie, ale jestem poczatkujacy, wiec sie nie dziwcie. Pozdrwiam i dzieki za odpowiedz. Przeczytaj sobie o przesylaniu zmiennych metoda POST z wykorzystaniem pol ukrytych hidden. Kod <form method="POST" action="nazwa_pliku_do_ktorego_wysylasz_zmienne">
<INPUT TYPE="hidden" NAME='nazwa_zmiennej' VALUE='wartosc_zmiennej'><input type="submit" value="OK"> BTW zapakuje to w echo " " lub dodaj <? ?> w miejscach wysolania zmiennej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozna to zrobic za pomoca ciasteczek co wydaje mi sie troche bardziej naturalne
![]() Ale ja w zupelnie innej sprawie :Mogbys to troche rozwinac bo chyba mam ciemnice ale nie rozumiem : Cytat tyle że & w XHTML zapisuje sie & amp; (bez spacji) :oops:
Z gory dziekuje BU -------------------- bu :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
w standardzie XHTML nie należy tworzyć linków tak
Cytat index.php?a=tra&b=la&c=la
tylko tak Cytat index.php?a=tra& amp;b=la& amp;c=la
Oczywiście & amp; bez spacji (nie mogę tak napisać, bo forum - jeszcze przez jakiś czas - rozwala taki zapis) -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz przekazywać zmienne między stronami możesz to (dość) łatwo zrobić za pomocą sesji.
Poza tym radziłbym czytać manual. To moja ulubiona lektura do poduszki, szkoda tylko, że jak zasnę to mi się klawisze odciskają na policzku ![]() -------------------- Chciałbyś zobaczyć program bez błędów? Wyobraź sobie UFO, w którym Elvis doi swojego jednorożca
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Oczywiście & amp; bez spacji (nie mogę tak napisać, bo forum - jeszcze przez jakiś czas - rozwala taki zapis) a co ty na to &
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 13:54 |