![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy mogli byscie mi wytłumaczyć, jak mogę zrobić możliwość edycji newsa. Chodzi mi o to, jak zrobic cos takiego, że pojawia sie opcja "edytuj" przy newsie wysłanym przez danego usera
![]() -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Skąd: Siemianowice Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej to zastosować własny panel administracji treścią - szybko napiszesz własną procedurę edycji treści. Chyba, że masz coś w rodzaju logowania na stronie, wtedy wystarczy oprzeć to na sesjach, siebie dać jako ADMINa i udostępniasz sobie dzięki temu przycisk edytuj który nie robic nic innego jak właśnie edytujesz treść. W sumie to wychodzi na jedno - napisz własny panel administracji treścią
![]() Panel administracji treścią wystarczy oprzeć to na formularzu, polu TEXTAREA. Najpierw wyświetlamy sobie spis news'ów, dajemy przycisk EDYTUJ, pobieramy dane z bazy bądź pliku, edytujemy i zapisujemy do bazy lub pliku. -------------------- W życiu piękne są tyko chwile....
Życie choć piękne tak krótkie jest.... Wystarczy chwila by zgasić je.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam system logowania i rejestracji użytkowników, mam też 3-stopniowy system praw użytkowników (admin, mod, user). Admin i moderator mogą edytować wszystkie newsy (to już zrobiłem). Chodzi o to, żeby zalogowany user mógł edytować tylko swojego newsa (link "edytuj" tylko koło newsa zalogowanego usera). Wiecie jak to zrobić
![]() Ten post edytował camelx 1.05.2005, 21:00:06 -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Skąd: Siemianowice Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to co innego. Sorki za złą odpowiedź. Proponuję zapisywanie w bazie IP, hosta i adres lokalny maszynki usera. Wtedy masz pewność że to ta sama osoba i możesz jej udostępnić funkcję edycji. Gdzieś w necie widziałem funkcję która "wyciągała" adres lokalny maszynki pracującej w sieci lokalnej, inaczej nie da się zidentyfikować danego usera gdyż wszyscy z danej sieci lokalnej widzeni są jako jeden i ten sam user.
-------------------- W życiu piękne są tyko chwile....
Życie choć piękne tak krótkie jest.... Wystarczy chwila by zgasić je.... |
|
|
![]()
|
|
Ale niektórzy mają zmienne ip...
Ja wymyśliłem cos takiego: if($id == $user_id), gdzie "$id" to jest nr ID zalogowanego usera a "$user_id" to id zapisany w bazie w tabeli z newsami. Tabela z newsami wygląda tak: news_id | tresc | user_id. Jeśli user_id=2 to znaczy, że newsa dodał user o id=2. Myslę, że to było by dobre rozwiązanie, tylko nie wiem co zrobić żeby "edytuj" pojawiało się tylko przy newsie danego usera... Macie moze jeszcze jakieś pomysły ![]() -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
wrzucasz id newsmana do ciastka, potem:
Ten post edytował Ociu 2.05.2005, 07:43:21 |
|
|
![]()
|
|
Załóżmy, że zrobiłem coś takiego
Ale coś takiego nie działa. Nie mogę użyć echo bo korzytsam z szablonów... Jak można to zrobić inaczej ? -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
szablonow ? smarty ?
|
|
|
![]()
|
|
Używam szablonów z których korzysta phpBB
![]() Da się zrobić jakoś to co wcześniej napisałeś w za pomocą amiennej ![]() -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Wszystko już działa!!! Dzięki Ociu, zrobiłem tak jak napisałeś i jest ok
![]() -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:20 |