Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> do czego służy PHP?
-rad3k-
post 29.04.2005, 21:17:16
Post #1

Goście

Cześć.
nauczyłem się w miarę dobrym stopniu html'a i teraz chciałbym nauczyc się czegoś innego. Nie wiem za bardzo od czego zacząć i co byłoby najprostsze. Czy może mi ktoś wytłumaczyc do jakiego rodzaju stronek przydaje się php.
Go to the top of the page
+Quote Post
Kuziu
post 29.04.2005, 21:20:39
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Głównie do tych, w których zawartość ma być generowana dynamicznie.

Np. news'y. Przy każdym wejściu nastronę może pojawić się nowy news jeśli Ty lub ktoś inny kto ma do tego uprawnienia go doda.

W połączeniu z bazą danych lub w gorszym wypadku operując na plikach można właśnie takie i inne informacje przechowywać na serwerze a pozniej je odpowiednio do potrzeb przekazywać do użytkownika.

--------------------
Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
+Quote Post
Vertical
post 29.04.2005, 21:26:34
Post #3

-----

Przy newsach, przy generowaniu numeru IP, przy logowaniu...
+Quote Post
hwao
post 29.04.2005, 21:58:30
Post #4

Developer

Grupa: Moderatorzy

Jak dlamnie php ma miliony zastosowan i jedyne co je ogranicza to Twoja wyobraznia ;P

Co do jego nauki to poczatki sa trudne winksmiley.jpg moze jako ze umiesz html zainteresował bys sie JavaScriptem ?smile.gif
+Quote Post
sobstel
post 29.04.2005, 22:44:21
Post #5

-----

wiki dziala to mozna zaczynac odsylac żądnych wiedzy ;-)

http://wiki.php.pl/index.php/Co_to_jest_PH...r%C3%B3t_PHP%3F

--------------------
"If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org
+Quote Post
SongoQ
post 30.04.2005, 00:07:56
Post #6

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

@hwao
Cytat
Jak dlamnie php ma miliony zastosowan i jedyne co je ogranicza to Twoja wyobraznia ;P
Jesli ograniczniem jest Twoja wyobraznia a wychodzisz z zalozenia ze nie wiesz czego chesz - czyli chesz wszystko (nieskonczonosc) => php <=> nieskonczonosc zastosowan.

--------------------
+Quote Post
yavaho
post 30.04.2005, 00:50:12
Post #7

-----

Kod
Głównie do tych, w których zawartość ma być generowana dynamicznie.
A gdy strona z zalozenia ma byc statyczna to php mozna uzyc tylko dla samej wygody budowania strony.

Najprostrzy przykład zastosowania php:
Robisz jeden plik w ktorym bedzie tylko menu i za pomoca php do każdej strony dolaczasz sobie to menu. W przypadku HTML'a musiał byś umieszczac to menu w kazdym pliku html z osobna - a ile potem jest roboty aby coś zmienic w menu exclamation.gif W przpadku php edytujesz tylko jeden plik.

Lub na odwrót:
Robisz jeden plik index.php w ktorym znajduje sie naglowek, menu i stopka. A glowną (środkową) cześć strony dolaczasz z innych plikow.

--------------------
Książki informatyczneKsiążki biznesowe
Warsztat: notepad hardcore
+Quote Post
-rad3k-
post 30.04.2005, 17:26:44
Post #8

Goście

Czyli co polecacie na początek. Z tego co wiem to do różnego rodzaju sond, ankiet, forum to najlepszy chyba będzie właśnie php. Tak?
+Quote Post
SongoQ
post 30.04.2005, 17:37:02
Post #9

-----

Jesli "liznołes" choc troszeczke C lub innego jezyka to php wdrozyc bedzie bardzo latwo.

--------------------
+Quote Post
-rad3k-
post 30.04.2005, 17:51:59
Post #10

Goście

niestety znam tylko html'a. II zabardzo nie wiem o co chodzi w php. Więc bardzo was proszę o wytłumaczenie, jakiego rodzaju mogę zrobić stronki i jak to mniej więcej wyglada. Ja sobie myślę że tak: robie stronke w html'u a potem dodaje php, czyli szkielet w html a np jakąś ankietę w php. Ale nie wiem czy to dobrze rozumiem.
+Quote Post
sobstel
post 30.04.2005, 17:57:40
Post #11

-----

Cytat(rad3k @ 2005-04-30 17:26:44)
Z tego co wiem to do różnego rodzaju sond, ankiet, forum to najlepszy chyba będzie właśnie php.

w tym momencie programisci ASP czy JSP na pewno by sie obrazili, ale skoro jestesmy na forum php to powiedzmy ze tak ;-)

--------------------
"If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org
+Quote Post
SongoQ
post 30.04.2005, 17:58:24
Post #12

-----

TO trudno bedzie Ci wytlumaczyc o co chodzi w php jesli nie wiesz co to jest programowanie. Radze poczytac jakis kurs, zrozumiec i wtedy zabrac sie za pisanie czegokolwiek.

--------------------
+Quote Post
-rad3k-
post 30.04.2005, 17:59:47
Post #13

Goście

ale to "tak" to tak naprawdę, a nie dlatego że jesteśmy na stronie o php. Mógłbyś napisać coś więcej na pytania z poprzedniego postu?
+Quote Post
sobstel
post 30.04.2005, 18:11:02
Post #14

-----

@rad3k, na swiecie jest setki tysiecy programistow, ktorzy uczyli sie sami, sami poznawali co to je pascal, c, php czy inny jezyk i to czesto w czasach kiedy nie bylo takiego wynalazku jak google, czy tez byl mocno niedoskonaly. jesli trafiles na problem wielu ludzi ci tu z checia pomoze, ale nikt nie bedzie ci jak dziecku tlumaczyl co to php i wprowadzal w tajniki programowania. tak wiec najlepiej idz do ksiegarni, wzglednie biblioteki, kup/wypozycz ksiazke dla poczatkujacych ("php - to proste" - polecam, tania i bardzo dobra poczatkujacych) albo pogoogluj dobrze.

--------------------
sobstel.org
+Quote Post
-rad3k-
post 30.04.2005, 18:20:06
Post #15

Goście

dobra! dzięki! Ja się tylko boję że kupię książkę i nic z tego nie będę wiedział i 100zł będzie w szafce leżeć sadsmiley02.gif . Poprostu pytam tylko jaką książkę mam kupić: Java, php czy może zacząć od C++ albo nawet Pascala. Nie wiem co będzie najbardziej przydatne? Jeżeli tego się dowiem to będę wdzieczny i już was nie będę dręczył biggrin.gif.
+Quote Post
ebe
post 30.04.2005, 18:37:54
Post #16

-----

Zacznij od assemblera :/ Czaisz się czaisz, jakbyś miał zapał to byś posiedział na googlach i zaczął pisać jakieś proste helołłordy, a taki topic jest bez sensu. Sprawiasz wrażenie gościa która sam nie wie czego chce, i nie wie czy chce.

--------------------
Słyszałem, że macie tutaj jakieś takie php... fajne to, dobre to jest?
+Quote Post
-rad3k-
post 30.04.2005, 18:42:15
Post #17

Goście

Szkoda. Ale tak dzięki. No to spadam na google.pl
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.07.2025 - 01:59