![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam 3 tabele:
- plyty - osoby - pozycz Kod plyty id_plyty ... osoby id_osoby ... pozycz id_pozycz id_plyty id_osoby ... Dane wpisywane byłyby kolejno w 'plyty' i 'osoby' a następnie wybierane z comboboxów podczas tworzenia (operacji wypożyczeń) przy tworzeniu wpisów do tabeli 'pozycz'. Chciałbym je jakoś tak połączyć, aby baza "wiedziała", że id_płyty w tabeli 'pozycz' to to samo pole w tabeli 'plyty'. Czy takie zapytanie: SELECT id_osoby,id_plyty,pozycz FROM plyty,osoby,pozycz WHERE id_osoby='2' wystarczy? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SELECT id_osoby,id_plyty,pozycz FROM plyty,osoby,pozycz WHERE id_osoby='2' AND id_osoby=id_plyty AND id_pozycz=id_plyty
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam, ale wydaje mi sie, ze powinno byc
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
xamil - Twoje zapytanie jest poprawne, ale moje tez, poniewaz - zwroc uwage - pole id_pozycz wystepuje jedynie w tabeli "pozycz" dlatego nie ma potrzeby poprzedzac nazwy tej kolumny nazwa tabeli
![]() -------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 14:44 |