![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym prosić o pomoc. Chodzi mi o wygenerowanie obrazka z losowym tekstem, można spotkać coś takiego często podczas rejestracji użytkownika. Z wygenerowaniem losowej wartości raczej nie mam problemu, jednak nie wiem jak przekształcić taki tekst w gifa czy jpga a nastepnie porównać tekst obrazka z wartościa pola input. Jeśli ktoś mogłby mi podpowiedzieć jak zabrać się za coś takiego,byłbym bardzo wdzięczny:).
Z góry dziekuję i pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
w php masz zestaw funkcji do generowania rysunkow
http://pl.php.net/image Powiecmy losnelo sie hwao Wiec robisz rysunek z takim napisaem nastepnie md5( hwao ) i wysylasz to np cookie do usera Po wprowadzenia do inputa danych porownujesz czy md5( $_POST['input'] ) == $_COOKIE['wylosowane'] i to tyle Wiecej informacji w wyszukiwarce forum pod fraza token i w google ;-) Pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po wygenerowaniu tekstu (przez np. substr(md5(uniqid(rand(), true)), 0, 6)) zapisujesz go do pola hidden jako token_check ponownie zahaszowany jako md5, pole token sprawdzasz czy zahaszowane jest jakie same jak token_check. Można także wrzucić cookie do przeglądarki z wartością token'a którą sprawdzimy porównując ją z wpisanym tekstem w formularzu a następnie usunięmy ciasteczko
![]() Co do wpisywania tekstu na obrazek: imagettftext.php" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() pozdro! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:54 |