![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ello, czy ktos moze mi wytlumaczyc roznice miedzy divem a spanem? bo jakos trudno znalesc mi odpowiedz na to pytanie na roznych forach,pozdr.
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czytałeś dokumentacje ?
Tak z grubsza, div jest elementem typu block, a span inline ![]() Poczytaj to się dowiesz co to znaczy ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Bochnia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tego co napisali moi poprzednicy jeszcze dodam (tak w skrócie, żeby Ci było łatwiej zrozumieć różnicę), że przy pomocy div (choś to się zmieni w XHTML-u 2.0) pozycjonujesz elementy na stronie (układasz layout) , a span używasz do chwilowej zmiany stylu, czego nie możesz zrobić za pomocą diva, ponieważ diva nie wszędzie możesz wstawić.
-------------------- Strusionet - Gentoo Linux | New design CSS Demo
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat przy pomocy div (choś to się zmieni w XHTML-u 2.0) A moglbys cos jeszcze o tym napisac?..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki strus
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat span używasz do chwilowej zmiany stylu, czego nie możesz zrobić za pomocą diva, ponieważ diva nie wszędzie możesz wstawić. Na upartego można, ponieważ div ze stylem display="inline" będzie się zachowywał jak span ![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Bochnia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(revyag @ 2005-03-21 10:02:52) Cytat span używasz do chwilowej zmiany stylu, czego nie możesz zrobić za pomocą diva, ponieważ diva nie wszędzie możesz wstawić. Na upartego można, ponieważ div ze stylem display="inline" będzie się zachowywał jak span ![]() Nie. Nie będzie, ponieważ nie możesz go wstawić gdzie kolwiek a span możesz, bo on od tego jest. Poczytaj sobie specyfikację, bo zamieszanie robisz jakimiś dziwnymi konstrukcjami. Przykład? Proszę bardzo pierwszy lepszy z głowy. Wstaw mi diva do znacznika p Odpowiedź: nie da się ![]() -------------------- Strusionet - Gentoo Linux | New design CSS Demo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chcę polemizować na temat używanie divów i spanów, bo dokładnie wiem jakie jest ich przeznaczenie
![]() Cchodziło mi tylko o to że dzięki css można uzyskać efekt taki że div będzie się zachowywał jak span, z tym że oczywiście nie jest to zgodne ze specyfikacją. To tyle w tym temacie ![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 11:27 |