![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki mały problem, wydawało by się że to łatwizna ale nagle zdałem sobie sprawę że nie wiem jak to zrobić. Chodzi o to że mam formularz w który wpisuje dane itd. i chciałbym aby poprawne wypełnienie formularza powodowało automatyczne ściąganie pliku ewentualnie mogę podać likn ale tak aby ścieżka nie była znana lub nie było dostrępu do tego pliku nie lugując się wcześniej.
innymi słowy jak uniemożliwić downland plików niezalogowanym użytkownikom?? Prosze o pomoc Ten post edytował Cienki1980 11.09.2007, 11:37:15 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Sposób: Sprawdzasz czy istnieje cookie lub sesja, jeśli tak wtedy ściąga, jeśli nie to wywala tekst.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz ja dodam swoje pytanie
![]() Jest to jakieś zabezpieczenie, aby nie zalogowany nie ściągnął pliku. Wiadomo że taki link bezpośredni do pliku potem można sobie skopiować. Tutaj moje pytanie o coś bardziej skomplikowanego z czego korzystają popularne serwisy chcąc się zabezpieczyć przed nie autoryzowanym ściąganiem. Jak dokonać, aby taki link bezpośredni był "zamaskowany" i skopiowanie go, a następnie ponowne użycie czy podanie innej osobie uniemożliwiało ponowne pobranie. Zastanawiałem się nad tym jakby można to wykonać, ale na nic nie wpadłem. Zapewne jest to dość skomplikowane, ale wykonalne ![]() ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To wcale nie aż tak skomplikowane...
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To wcale nie aż tak skomplikowane... ![]() Właśnie chodzi o to że nie może być ŻADNEGO przekierowania. Plik weryfikuje czy jest zalogowany czy nie musi także wysyłać cały plik (wysłać nagłówek "Content-Type: application/force-download" i binarnie wysyłać dane odczytane z pliku. (Plik ten umieszczasz w katalogu do którego nie ma dostępu użytkownik z zewnątrz) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tsharek => Nie wiem, czy ja po chińsku piszę?
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tsharek => Nie wiem, czy ja po chińsku piszę? ![]() Chyba jednak po chińsku piszesz, bo napewno nie jest to co ja napisałem. Cytat ... jesteś zalogowany, a potem przekieruje na właściwy plik ... wyraźnie napisałem: ŻADNEGO przekierowania.... w tym to jest różnica, pozatym nakierowałem na metodę w jakim sposobem może wysłać headera z żadaniem ściągnięcia pliku, czego nie uczyniłeś. Następnym razem PLZ czytaj ze zrozumieniem -------------------- |
|
|
![]()
|
|
OK, źle się wyraziłem (chodziło mi o przekierowanie kodu binarnego pliku w kod PHP, coś w ten deseń), a że header to chyba wiadomo...
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, już że trzeba to połączyć z konfigiem apache, pozostaje znaleźć odpowiednie dyrektywy, dzięki
![]() Mam jeszcze jedną wątpliwość. Gdy ściągam sobie pliczek, widze ścieżke do niego w programie do ssania. Pytanie czy taki link również będzie odpowiednio chroniony przed nieuprawnionym ściąganiem? Rozwiązanie o którym pisaliście skutecznie to załatwi? EDIT: Dobra przeczytałem jeszcze raz i już wiem że będzie to załatwione skoro plik będzie w miejscu chronionym ![]() Jednak czy oby takie rozwiązanie że plik będzie musiałbyć czytany nie będzie zamulało serwera? Ten post edytował Seba 11.09.2007, 23:17:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2006 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
plik bedzie czytany wowczas jesli wpisze sie poprawny login i haslo, bo jesli weryfikacja sie nie powiedzie to przekierowujesz/wyswietlasz strone z bledem a nie plik
![]() -------------------- Projektowanie stron internetowych
|
|
|
![]()
|
|
plik bedzie czytany wowczas jesli wpisze sie poprawny login i haslo, bo jesli weryfikacja sie nie powiedzie to przekierowujesz/wyswietlasz strone z bledem a nie plik ![]() Wiem, ale zakładając że dostęp do pliku po zalogowaniu może mieć wiele osób, do tego plik będzie ważył ponad 100 MB to czy nie zamuli serwera? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:08 |