![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do stworzenia katalogu użyłem:
mkdir($absolwent_dir, 0777); ale katalog po utworzeniu ma prawa 755. Czy napisałem coś nie tak? Jaka moze byc tego przyczyna? Dzieki -------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może tak zadziała:
Kod $oldumask = umask(0);
mkdir($absolwent_dir, 0777); umask($oldumask); -------------------- GOT BEER?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, pomogło.
Zobiłem tak samo dla chmod. Kod $old = umask(0); chmod($szkola_dir, 0777); umask($old); i tego już niechce zmienić ... przy chmod robi sie jakoś inaczej?? Ten post edytował mdco 15.03.2005, 10:43:47 -------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla CHMOD nie jest potrzebne umask(); ale nie zawsze to zadziała ze względu na CHOWN. Zawsze można to sprawdzić:
Kod if (file_exists($nazwapliku)) { //sprawdz czy plik juz istnieje echo "Plik istnieje"; //plik istnieje wiec robisz sobie cos tam dalej } Kod if (is_writable($nazwapliku)) { //sprawdz czy masz prawa zapisu echo "Plik ma prawa zapisu"; //możesz modyfikować plik wiec robisz sobie cos tam dalej } Kod if (chmod($nazwapliku, 0666)) { //sprawdz czy mozesz zmienic CHMOD echo "Mozna zmienic CHMOD"; //możesz zmienic CHMOD dla tego pliku } Pamiętaj że wysyłanie plików przez skrypt i przez FTP powoduje przypisanie im innych właścicieli tak więc w zależności od konfiguracji servera możesz nie mieć możliwości ich edycji. Często bywa tak że plik "x.jpg" wysłany skryptem nie daje się "ruszyć" poprzez FTP i trzeba wtedy użyć skryptu żeby z nim zrobić cokolwiek. -------------------- GOT BEER?
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 21:00 |