Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Podpis przed wybieraniem z listy php, Podpis listy php
Martitaa
post 20.05.2020, 11:45:21
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 18
Pomógł: 0
Dołączył: 20.05.2020
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam listę , gdzie można wybrać dzień, miesiąc, rok.
Jak podpisać w php żeby było wiadomo że wybieram najpierw dzień potem miesiąc potem rok?
  1. <select name="dzien">
  2. <?php
  3. for ($i=1;$i<=31;++$i)
  4.  
  5. echo '<option value="'.$i.'">'.$i.'</option>';
  6. ?>
  7. </select>
  8. <select name="miesiac">
  9. <?php
  10. for($l=1;$l<=12;++$l)
  11. echo '<option value="'.$l.'">'.$l.'</option>';
  12. ?>
  13. </select>
  14. <select name="rok">
  15. <?php
  16. for($t=1900;$t<=2010;++$t)
  17. echo '<option value="'.$t.'">'.$t.'</option>';
  18. ?>
  19. </select>


Ten post edytował Martitaa 20.05.2020, 11:46:11
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 20.05.2020, 11:51:47
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 316
Pomógł: 5949
Dołączył: 27.12.2004




Czy to podchytliwe pytanie? No i php nie ma tu nic do rzeczy.... TO HTML

  1. Dzien
  2. <select name="dzien">
  3. <?php
  4. for ($i=1;$i<=31;++$i)
  5.  
  6. echo '<option value="'.$i.'">'.$i.'</option>';
  7. ?>
  8. </select>
  9. Miesiac
  10. <select name="miesiac">
  11. <?php
  12. for($l=1;$l<=12;++$l)
  13. echo '<option value="'.$l.'">'.$l.'</option>';
  14. ?>
  15. </select>
  16. Rok
  17. <select name="rok">
  18. <?php
  19. for($t=1900;$t<=2010;++$t)
  20. echo '<option value="'.$t.'">'.$t.'</option>';
  21. ?>
  22. </select>


Oczywiscie ladniej by bylo uzyc tagu LABEL

ps: jeszcze nie tak dawno uzywalas pola DATE a teraz rozbilas to na 3 pola. Skad ta nagla zmiana?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Martitaa
post 20.05.2020, 11:55:44
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 18
Pomógł: 0
Dołączył: 20.05.2020
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To nie podchwytliwe pytanie tylko mam 3 listy.
Jedna na dni.
Druga na miesiące
Trzecia na lata
Chce żeby lista z dniami na początku pisało Dzień i pod nią lista do wyboru od 1 do 31.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 20.05.2020, 11:56:23
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 316
Pomógł: 5949
Dołączył: 27.12.2004




No to ci przeciez napisalem/podalem kod


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Martitaa
post 20.05.2020, 11:57:17
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 18
Pomógł: 0
Dołączył: 20.05.2020
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki o takie coś chodziło.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 20.05.2020, 11:58:29
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 316
Pomógł: 5949
Dołączył: 27.12.2004




TEmu wlasnie sie pytalem czy to podchwitliwe pytanie skoro nei wiedzialas jaks wyswietlic zwykly tekst na ekran. Moze zamiast za php wez sie najpierw za podstawy html, bo to dosc mocno powiazane a bez podstaw html daleko nie zajedziesz


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Martitaa
post 20.05.2020, 13:32:07
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 18
Pomógł: 0
Dołączył: 20.05.2020
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ps: jeszcze nie tak dawno uzywalas pola DATE a teraz rozbilas to na 3 pola. Skad ta nagla zmiana?

Uczę się różnych opcji

Cytat(nospor @ 20.05.2020, 12:58:29 ) *
TEmu wlasnie sie pytalem czy to podchwitliwe pytanie skoro nei wiedzialas jaks wyswietlic zwykly tekst na ekran. Moze zamiast za php wez sie najpierw za podstawy html, bo to dosc mocno powiazane a bez podstaw html daleko nie zajedziesz


Znam podstawy html tylko pomyliło mi się.

Cytat(nospor @ 20.05.2020, 12:56:23 ) *
No to ci przeciez napisalem/podalem kod


wiem
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26.05.2020 - 22:20