Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [php] Plik php z którego wywołano funkcje?
starterrrrr
post 31.01.2020, 14:09:28
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 102
Pomógł: 0
Dołączył: 7.01.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.

Mam pewną funkcje. Jak się okazało, jest ona wywoływana z 8 razy w niektórzych przypadkach. Wywołanie jest dołaczane w różnych momentachg z róznych plików.

Czy mogę sprawdzić z jakiego pliku php została wywołana dana funkcja ?

Znalazłem w tablicy $_SERVER pozycje: [SCRIPT_FILENAME] czy to jest ten parametr? wszędzie praktycznie mam index.php a funkcja wywołana 8 razy, w pliku index jest tylko raz użyta, bez żadnej pętli.

Pozdr.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 31.01.2020, 14:21:14
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 123
Pomógł: 5882
Dołączył: 27.12.2004




https://www.php.net/manual/en/function.debug-backtrace.php


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
starterrrrr
post 31.01.2020, 14:36:01
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 102
Pomógł: 0
Dołączył: 7.01.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 31.01.2020, 14:21:14 ) *

Dziękuje bardzo, warto było napisać na forum i coś nowego się nauczyć smile.gif poczytam dokumntacje i moze jakies artykuły o tej funkcji

Ten post edytował starterrrrr 31.01.2020, 14:38:01
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 31.01.2020, 14:44:32
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 123
Pomógł: 5882
Dołączył: 27.12.2004




Artykuly? Wystarczy przyklady z dokumentacji. To nie budowa reaktora atomowego wink.gif
Odpalasz i po sprawie

Jedynie co warto zanotowac to argument
DEBUG_BACKTRACE_IGNORE_ARGS
bo bez tego moze byc poprostu za duzo informacji na raz do wyrzucenia na ekran. A tobie i tak tylko potrzebna sciezka plikow


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
starterrrrr
post 31.01.2020, 15:10:23
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 102
Pomógł: 0
Dołączył: 7.01.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 31.01.2020, 14:44:32 ) *
Artykuly? Wystarczy przyklady z dokumentacji. To nie budowa reaktora atomowego wink.gif
Odpalasz i po sprawie

Jedynie co warto zanotowac to argument
DEBUG_BACKTRACE_IGNORE_ARGS
bo bez tego moze byc poprostu za duzo informacji na raz do wyrzucenia na ekran. A tobie i tak tylko potrzebna sciezka plikow



Użyłem funkcji debug_print_backtrace() poprzednia zwraca właśnie dużo pozycji.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 31.01.2020, 15:43:12
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 864
Pomógł: 1381
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ctr + F powinno załatwić sprawę wink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.02.2020 - 03:50