Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP] Tworzenie kont tylko z podanych domen
suby555
post 4.12.2019, 15:29:00
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4
Pomógł: 0
Dołączył: 4.12.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,

Potrzebuję pomocy - mam formularz dodawania nowych kont w którym między innymi trzeba podać adres e-mail (na ten adres wysyłane jest potwierdzenie) ale chciałbym, żeby dopuszczalne to było tylko z 2 domen, np.: @domena1.pl i @domena2.pl W przypadku wprowadzenia adresu e-mail z innej domeny niż wskazane powinien pojawić się komunikat np.: Konto można założyć tylko z domen domena1 oraz domena2

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 4.12.2019, 15:39:58
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 591
Pomógł: 1523
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W adresie e-mail jest zawarta domena, to w czym problem?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
suby555
post 4.12.2019, 15:41:49
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4
Pomógł: 0
Dołączył: 4.12.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tak ale chcę, żeby była możliwość zakładania kont tylko dla użytkowników, którzy np mają maila z domenami @o2.pl i @wp.pl a z pozostałych, żeby nie było możliwości założenia konta.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 4.12.2019, 15:43:20
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 855
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




No, my to rozumiemy. trueblue ci tylko napisal, ze wszystkie dane do stworzenia warunku IF masz i sie pyta, z czym masz problem w tkaim razie? Nie umiesz IF zrobic? Nie umiesz pobrac domeny z adresu email? W ogole cos umiesz w php?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
suby555
post 4.12.2019, 15:46:23
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4
Pomógł: 0
Dołączył: 4.12.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Niestety słabo u mnie z php i potrzebuję jakiejkolwiek podpowiedzi, gdzie mogę tego szukać.
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 4.12.2019, 15:54:59
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 591
Pomógł: 1523
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To jak chcesz resztę oprogramować z taką słabą wiedzą?

Na prawo od @ w adresie e-mail jest domena.
Jest taka funkcja explode w PHP, uzyskasz dzięki niej to co jest przed @ oraz po @.
Domeny dozwolone przechowaj w tablicy.
Mają domenę z adresu e-mail sprawdź czy istnieje w puli dozwolonych dzięki in_array.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 4.12.2019, 17:50:33
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 420
Pomógł: 923
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


https://www.sanwebe.com/2012/07/get-only-do...email-using-php


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
suby555
post Wczoraj, 09:15
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4
Pomógł: 0
Dołączył: 4.12.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki za pomoc, muszę jakoś sobie poradzić wink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post Wczoraj, 09:39
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 345
Pomógł: 43
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. <?php
  2.  
  3. $allow = array('o2.pl', 'wp.pl');
  4.  
  5. $email = 'jakis-email@onet.pl';
  6.  
  7. list(,$at) = explode('@',$email);
  8.  
  9. if(!in_array($at, $allow))
  10. {
  11. exit('Błędny email. Dopuszczone tylko:' . $allow[0] . ' i ' . $allow[1]);
  12.  
  13. }
  14. print 'ok';
  15. //dalszy kod tutaj
  16.  
  17. ?>
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6.12.2019 - 13:29