Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP]Odczyt informacji z bazy danych w czasie rzeczywistym
peb
post 10.10.2019, 10:57:37
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 27
Pomógł: 0
Dołączył: 3.11.2011
Skąd: na ogół kuchnia

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam, mam prośbę o pomoc lub ukierunkowanie.
Mam skrypt logowania, który po tym jeśli inny użytkownik zaloguje się na te same dane wylogowuje pierwszego użytkownika.
Żeby jednak ten pierwszy dowiedział się, że został wylogowany, musi wykonać jakąkolwiek akcje na stronie.
Szukam sposobu, żeby wypluć mu komunikat w czasie rzeczywistym o tym, że ktoś zalogował się na jego dane i że tym samym on został wylogowany.

Z góry dziękuję za pomoc i sugestie.
Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 10.10.2019, 16:22:36
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 752
Pomógł: 5780
Dołączył: 27.12.2004




Jak chcesz miec czas rzeczywisty, to musisz zainteresowac sie socketami.
Jak chcesz miec pseudo rzeczywisty, to moze byc ajax odpalany w tle co pare sekund


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
peb
post 10.10.2019, 19:40:44
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 27
Pomógł: 0
Dołączył: 3.11.2011
Skąd: na ogół kuchnia

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Właśnie walczyłem z ajaxem ale polegam póki co. Nie chce gotowca ale jeśli to nie kłopot podrzuć proszę jakiś kierunek.
Będę wdzięczny 😉
Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post 11.10.2019, 09:28:43
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 293
Pomógł: 36
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Musisz zrobic odczyt w jakims pliku. Nazwij go np. read.php

Plik.js

  1. var pokaz = setInterval(
  2. function ()
  3. {
  4. $('#load').load('read.php').fadeIn("slow");
  5. }, 2000);


Div do pliku ktory odpalisz. Do tego samego pliku musisz dolaczyc biblioteki.



  1. <script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/3.3.1/jquery.min.js"></script>
  2. <script src="plik.js"></script>
  3. </head>
  4.  
  5. <div id="load"> </div>
  6. </body>


Ten post edytował dublinka 11.10.2019, 09:30:36
Go to the top of the page
+Quote Post
rad11
post 11.10.2019, 14:11:41
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 242
Pomógł: 179
Dołączył: 7.10.2012
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ja się zastanawiam czy Twoje podejście do tematu jest poprawne. Moim skromnym zdaniem nie powinieneś wylogowywac uzytkownika poprzez to że ktoś inny się zaloguje, raczej jak już to powinieneś wyświetlić komunikat osobie która się loguje, że jest ktoś juz zalogowany.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.10.2019 - 07:43