![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam prosty skrypt:
Niestety z polskich literek nici... Dostaję błędy: Kod Warning: Entity: line 3: parser error : Input is not proper UTF-8, indicate encoding ! in index.php on line 10 Warning: in index.php on line 10 Warning: ^ in index.php on line 10 Warning: Entity: line 4: error: Bytes: 0xBC 0x20 0x69 0x20 in index.php on line 10 Warning: in index.php on line 10 Warning: ^ in index.php on line 10 Wioskuję z tego, że mam ustawić kodowanie... Dodaję (encoding='iso-8859-2'), dostanę zrzut, ale z krzakami...: Kod SimpleXMLElement Object ( [movie] => SimpleXMLElement Object ( [title] => weĹş i przesuĹ� tÄ� wiĹ�niÄ� stÄ�d ) ) Próbowałem z win-1250, utf-8 itp... i nic... W edytorze piszę oczywiście w iso... Inne zresztą też nie przynoszą efektów... Nie mam pojęcia, czego się czepić... Z góry dzięki za wszelką pomoc! -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw w przegladarce odpowiedni typ i zobacz. Ewentualnie wyslij odpowiedni header.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety dalej bez zmian
![]() Heh, a da radę wstawiać w to polskie znaki? Wydaje mi się, że tak, ale np. na webcity.pl (http://webcity.pl/webcity/artykuly.php/t/53) przykłady są bez takich... Ten post edytował czachor 12.02.2005, 16:06:14 -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli XML jest zapisany w innym kodowaniu niz Utf to musisz je zadeklarowac (tak jak zrobiles) "encoding='iso-8859-2'".
SimpleXML przecowuje wewnetrznie dane w UTF'ie, i wypluwa UTF UTF jest systemem wielobajtowym (multibyte -- jeden znak jest opisany przez min. 1 bajt, nie jak w iso czy cp TYLKO jeden znak, utf-8 - znaki lacinskie opisuje jednym bajtem, a polskie ogonki dwoma bajtami -- co widac zamiast 1 polskiego znaku masz dwa "znaczki") Kod weź i przesuń tę wiśnię stąd weĹş i przesuĹ� tÄ� wiĹ�niÄ� stÄ�d 1. Albo wyslij header z kodowaniem utf-8 2. albo przekonwertuj kazda wartosc pobierana z obiektu SimpleXMLElement. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie, dr_bonzo!
Przy użyciu iconv" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual wygląda to tak (dla pojedynczego pola):
Konwertuję całość narazie przy użyciu get_object_vars($xml_data)... Nie widzę innego rozwiązania (oprócz headera), ale obiekt będzie miał ok. 10-15 prostych właściwości, więc chyba specjalnie na wydajności nie stracę...? Wygląda to tak:
A tak poza tematem... Wie ktoś może, czym się różni w praktyce array_walk" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual od array_walk_recursive" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual? -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:49 |