![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstalowane przy instalcji fedory miałem wszysko z serwerów www. Doinstalowałem jeszcze paczki tak jak pisało w tutorialu w żłobku dla administratorów(link był tu nie raz podawany), mysql niby działa ale jak odpalam takiego skrypta
To mi wyskakuje Kod Baza nie została założona ! Co z tym fantem zrobić? I czego to wina |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ogole to laczy Ci sie ten skrypt? Gdzie uzywasz mysql_error by wyswietlic jaki jest blad?
Ten post edytował sf 6.02.2005, 17:39:32 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
NIe wiem pisałem jetem newbie, wszyko podanałem co mam cały kod jest przecież, wziołem go z kursu na necie. Miałem jeszcze z webhelp ale tamten tesz nie działał. Ten jest zrobiony tak by pokazywał gdzie jest błąd. Może to żeczywiście jakiś błąd w ustawieniach. Mysql instalowałem z paczek dla fedory. Jak to więc zmienić? Gdzie szukać pomocy?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuje dodać linijke na końcu skryptu:
Funkcja wyświetla komunikat błędy bazy danych. -------------------- Oooo, cia is on the phone... Ok, I got it. Shit I lost it.
|
|
|
![]()
|
|
Wywaliło:
Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2) Co zrobić by mógł połączyć się? |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uruchomic mysqld
|
|
|
![]()
|
|
Czyli co? Mysql jest odpalone w usługach
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jestes pewien?
Kod ps x |grep mysql a z shella mozesz wejsc do konsoli mysql ? :P Kod mysql -u root -p
Ten post edytował Sabistik 7.02.2005, 14:41:55 |
|
|
![]()
|
|
Cytat jestes pewien? Jestem pewien że je włańczałem. Wyłączyło się nie wiem o co chodzi, ale mniejsza z tym. Dzieki. Tylko że teraz wylatuje mi: Kod Baza nie została założona ! Access denied for user: '@localhost' to database 'daneosobowe' W czym teraz diabeł piszczy? Ten post edytował Peter15 7.02.2005, 18:55:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie podałeś loginu i hasła.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Luknij wyżej podałem, teraz nawet zmieniłem na urzytkownika mysql i haslo do niego, dopisałem te mysql_error... tuż za Mysql_connect.. ale wystakuje:
Kod Access denied for user: 'mysql@localhost' (Using password: YES)Baza nie została założona ! Access denied for user: '@localhost' to database 'daneosobowe' Nie macie jakiś pomysłów ![]() Ten post edytował Peter15 10.02.2005, 12:41:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Mądry Error) Access denied Niczego więcej tu nie da się wymyśleć.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
hmmm, to jakiego mam podać urzytkownika podać, podawałem roota i hasło do niego, źle
podawałem do mysql i hasło do niego źle. Instalowałem wszysko z paczek i już też nie wiem o co tu biega. A możesz stworzyć jakiegoś nowego i go przydzielić. Jak to wogle z tymi urzytkownikami trzeba zrobić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby stworzyć nowego użytkownika musisz najpierw zalogować się na roota
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdz jeszcze roota bez hasla ("") -- tak jest domyslnie w nowych instalacjach.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Żeby stworzyć nowego użytkownika musisz najpierw zalogować się na roota Dzieki ale podstawy linuxa znam ![]() Cytat Sprawdz jeszcze roota bez hasla ("") -- tak jest domyslnie w nowych instalacjach. Dzieki w kończu zadziałało wyświtliło że baza założona, jeszcze raz dzięki ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dzieki ale podstawy linuxa znam ...chodziło mi o MySQL... ![]() Ten post edytował Vertical 10.02.2005, 18:19:54 |
|
|
![]()
|
|
to mysql ma swoje właich własnych urzytkowników, a nie tych samych co w systemie
|
|
|
![]()
|
|
Tak, a podstawowym jest root. Domyślnie nie jest dla niego ustawiane żadne hasło, a więc można się połączyć w ten sposób:
Kod mysql -h localhost -u root Po zalogowaniu można nadać hasło: Kod SET PASSWORD FOR 'root'@'localhost' = PASSWORD('nowe_haslo');
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki, już rozumiem
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:39 |