![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2012 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam główny plik strony np. index.php, view.php, map.php itp.
każdy z nich ładuje 3 pliki:
i problem jest taki, że w user_functions.php wyskakuje błąd Fatal error: Uncaught Error: Call to a member function prepare() on null in /home/jail/moris299/home/xxx/domains/yyy/public_html/MySQL/user_functions.php:2 zawartość plików: "MySQL/connect.php"
(tak, tutaj są dwie różne bazy) w pliku user_functions.php wywala się już na $sth = $dbh->prepare("SELECT name FROM users");
Problem znika po dodaniu do user_functions.php $dbh = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=baza2', 'xxx', 'yyy'); czyli problem jest w tym, że handler i funkcje związane z bazą danych są w dwóch różnych plikach dlaczego tak się dzieje? po wykonaniu connect.php i przejściu do user_functions.php interpreter "zapomina" objekty i zmienne (w tym obiekt PDO $dbh)? Jak temu zapobiec? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 460 Pomógł: 49 Dołączył: 5.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wstaw te inkludowane pliki literalnie do jednego zbiorczego skryptu i prześledź linia po linii zmienną $dbh za pomocą var_dump. Lub sprawdź w którym momencie funkcja metoda prepare zaczyna się wywalać od momentu pierwszego przypisania wartości zmiennej $dbh.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2012 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
coś pogrzebałem w kodzie i zaczęło działać. Nawet nie wiem dokładnie co zmieniłem
![]() pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:58 |