Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Specyfikacja aplikacji - poszukuje :)
raker34
post 3.07.2017, 14:46:21
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej, poszukuje specyfikacji aplikacji PHP. Chodzi o to aby pokazać Klientowi co powinien przygotować smile.gif.

Na razie napisał mi, że powinno się dać zarejestrować i zalogować i dodać dokument, także ten tego wiecie wink.gif.

z góry dzięki za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
Puszy
post 3.07.2017, 15:37:47
Post #2

-----

Cytat(raker34 @ 3.07.2017, 15:46:21 ) *
Hej, poszukuje specyfikacji aplikacji PHP. Chodzi o to aby pokazać Klientowi co powinien przygotować smile.gif.

Na razie napisał mi, że powinno się dać zarejestrować i zalogować i dodać dokument, także ten tego wiecie wink.gif.

z góry dzięki za pomoc.

Daję 10 PLN za bardziej ogólny opis biggrin.gif Czego tak na prawdę szukasz? Jaki dokument ma dodać? PDF czy np dokument magazynowy WZ który ma być przechowywany jako wiersz w bazie? Na Twoje obecne pytanie chyba mało kto będzie zdolny odpowiedzieć.
+Quote Post
raker34
post 3.07.2017, 16:28:05
Post #3

-----

Cytat(Puszy @ 3.07.2017, 16:37:47 ) *
Daję 10 PLN za bardziej ogólny opis biggrin.gif Czego tak na prawdę szukasz? Jaki dokument ma dodać? PDF czy np dokument magazynowy WZ który ma być przechowywany jako wiersz w bazie? Na Twoje obecne pytanie chyba mało kto będzie zdolny odpowiedzieć.

No oczekiwałem czegoś w stylu:
Nazwisko *
Adres email *
Powtorny adres email *
Haslo *
Powtorz haslo *
Akceptacja regulaminu *

gdzie * pola wymagane
gdzie adres email i powtórny adres email powinny być takie same
gdzie hasla i powtórne hasło powinno być takie same

Wiadomo, to jest standard jesli chodzi o rejestracje, czasem nie podaje sie imienia i nazwiska a login. Pisze przykladowo, generalnie właśnie dużo tych przykladów można by podawac. Odnośnie walidacji hasla często się spotyka możliwość np. podejrzenia hasla zamiast *, itd.

To jest prosty formularz rejestracji a jak widzisz może być wiele niewiadomych. Oczywiście mogę zrobić po swojemu, ale chciałbym aby Klient to dostarczył bo później przy mniej oczywistych sprawach będzie więcej problemów.

Tak samo właśnie w przypadku dokumentu jak zauważyłeś jest też wiele niewiadomych, aczkolwiek zakładając że nieważne jaki to ma być dokument (jakiego typu) można by zastanawiac się czy ma być zwykły input file czy może jakiś drag&drop, itd.

Dlatego też chcialem podesłać mu coś aby go natchnąć i wyjaśnić o co chodzi. Pisałem już właśnie do Klienta w ten sposób jak powyżej jednak fajnie by było jakby określił co dokładnie potrzebuje.

+Quote Post
Pyton_000
post 3.07.2017, 17:13:47
Post #4

-----

Niech klient określi poszczególne ekrany aplikacji np:

* Formularz z polami: login, hasło, zamamiętaj mnie (checkbox)

- Logowanie
* Fromularz login/email, hasło

- Profil użytkownika
* Pola: imię, nazwisko, email, data urodzenia itd.

itd. itd.

Albo opisowo:

- Rejestracja: Użytkownik ma możliwość zarejestrowania się po podaniu email i hasło. Logowanie po podaniu email i hasło. Możliwość zapamiętania logowania (remember me)
- Profil: Użytkownik ma możliwość wypełnienia swojego profilu o dane: imię, nazwisko, Bio, email. Ma mieć możliwość zmiany hasła.
- Artykuły: Zarejestrowany użytkownik ma mieć możliwość dodawania artykułów: tytuł, skrót, pełna treść, data publikacji, zapis jako szkic, publikacja natychmiastowa.

Itd. Wszystko zależy od inwencji. Niech to będzie inwencja klienta i niech to opisze swoimi słowami jak najbardziej dokładnie. Potem siadasz, czytasz i notujesz pytania. Potem precyzowanie pytań i dokumentacja gotowa która ma być klepnięta. Wsio....
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:36