Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Deflate i Expires js w htaccess, Problem z kompresją i cache'owaniem niektórych plików
freewalker
post 26.06.2017, 22:13:36
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, mam problem z kompresją i cache'm niektórych plików .js i .css - w google insights pokazuje mi, że nie są one kompresowane ani nie wykorzystano pamięci podręcznej przeglądarki, choć w htaccess mam raczej prawidłowe ustawienia:

<IfModule mod_deflate.c>
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml text/css text/javascript application/javascript application/x-javascript
</IfModule>
<IfModule mod_deflate.c>
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml text/css text/javascript application/javascript application/x-javascript
</IfModule>

<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresDefault "access plus 14 days"
ExpiresByType text/html "access plus 7 days"
ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year"
ExpiresByType image/gif "access plus 7 days"
ExpiresByType image/png "access plus 7 days"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 7 days"
ExpiresByType image/jpg "access plus 7 days"
ExpiresByType image/svg+xml "access plus 30 days"
ExpiresByType text/css "access plus 7 days"
ExpiresByType text/javascript "access plus 7 days"
ExpiresByType application/javascript "access plus 7 days"
ExpiresByType application/x-javascript "access plus 7 days"
ExpiresByType text/xml "access plus 7 days"
</IfModule>

Testy kompresji i cache wypadają pozytywnie na innych stronach, tylko insights zgłasza mi ten problem a chcę dobić do wyniku 100 komórki / 100 desktop i mnie to gryzie, że mam tylko 83/88 sad.gif
Wiem, że to nie jest wyznacznik dobrej strony i Nobla nie chcę dostać za najwyższy wynik, ale postawiłem to sobie za cel smile.gif

Czy jest jakiś sposób, aby wymusić DEFLATE oraz Expires dla pliku js i css wskazując jego ścieżkę?

Problemowymi plikami .js, które nie chcą się kompresować i cache'ować są:
https://www.google-analytics.com/analytics.js
https://domena.pl/?&4=overlays/ch...jsextern.min.js (skrypt od live chata LiveZilla)
https://domena.pl/?le.min.css&2=o...t/style.min.css (css od Livezilla)

O ile analytics nie chce się poddać pod cache'a to chyba wiem, bo jest z zewnętrznego źródła - ktoś znalazł obejście tego problemu? Bo ściąganie pliku na swój serwer chyba nie będzie dobrym rozwiązaniem, obecnie w przypadku aktualizacji analytics.js będę miał aktualną wersję, a jak ściągnę to do siebie to będę musiał dbać o ręczne aktualizacje, a nie wiem jak często zmieniają coś w tym pliku i czy przestanie mi coś działać w analytics :/

Jeśli potrzeba więcej informacji, aby rozwiązać tę kwestię to nie wieszać na mnie psów a pisać co się przyda do analizy tongue.gif

Z góry dziękuję za konstruktywne podpowiedzi:)

PS: domena.pl to tylko skrót myślowy, dla chcących się wtajemniczyć podeślę link do strony, jeśli wymagane jest to do rozwiązania problemu

nie ma nikogo kto może pomóc?sad.gif czy na urlopach wszyscy...

Ten post edytował freewalker 25.06.2017, 21:46:40
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:10