![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, dopiero zaczynam swoją przygodę z PHP i przy wykorzystaniu go w aktualnym projekcie napotkałem pewien problem który sprawia, że korzystanie ze strony jest nie wygodne... Poniżej podaje część kodu mojej strony która odpowiada za pobranie z serwera zdjęć i umieszczenia ich na stronie zgodnie z narzuconym im szablonem - pod kodem znajduję się mój problem
![]()
Taaaaadam, Pętla działa świetnie, klasy działają bez zarzutów i bardzo ułatwiły mi pracę. Moim problemem na pewno nie jest działanie kodu ale jego optymalizacja. Ponieważ na tą chwilę pętla tworzy około 25 galerii i pobiera łącznie około 15-30 zdjęć na galerie co daje nam całkiem sporą ilość zdjęć... co przekłada się na cholernie długi czas ładowania strony na normalnym komputerze... nie wspomnę już o wersji mobilnej strony ... Początkowo myślałem, że problem rozwiąże przez ukrycie zdjęć ale zapomniałem, że nawet jeżeli klasą karzemy ukryć jakąś treść to nie znaczy, że nie zostanie ona pobrana z serwera - więc było to błędne myślenie ![]() Dlatego w ostateczności (niestety nie posiadam jeszcze takich umiejętności i nie znam tak dobrze dostępnych rozwiązań jak Wy wyjadacze kodowi! ) zwracam się do was z prośbą o podrzucenie i mi jakiegoś pomysłu i przeprowadzenie mnie przez proces zoptymalizowania mojego problemu. Chciałbym to zrobić ajaxem w taki sposób żeby pętla zaczytywała do kodu tylko zdjęcie 1.jpg dla każdej stworzonej galerii, a po kliknięciu w pierwsze zdjęcie uruchamia się proces pobrania zdjęć z katalogu na serwerze dla danej galerii. Sądzę, że pobranie 25 zdjęć przez serwis będzie na pewno o milion razy szybciej niż pobranie ich 400-500 ![]() Z góry dzięki za pomoc i wszystkie sugestie ! Hmmm chyba w sobotę wszyscy wyjadacze balują ![]() Ten post edytował MrMajkel 27.05.2017, 17:35:57 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 18 Dołączył: 5.02.2016 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
https://www.w3schools.com/php/php_ajax_database.asp
Przerób na swój kod. użyj https://api.jquery.com/click/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe dzięki, zobaczę na którym etapie stanę w miejscu
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 14:41 |