![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
stworzylem sobie taki skrypcik, ktory dziala jak najbardziej poprawnie.
to jego fragment:
ale ... Cytat (...) jak można w środku pętli dać robienie zapytań do bazy danych? Przecież w ten sposób zajedziesz tą bazę :-/ moje pytanie brzmi - jak moge zmodyfikowac ten srkupt? Ten post edytował hmmm 28.01.2005, 20:38:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zajedziesz jak nie ma zbyt wielu iteracji tej petli for
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, ale po co robić takie zapytania jak przeważnie można wyciągnąc te dane wcześniej jednym zapytaniem? Lepiej odrazu uczyć się pisać optymalnie niż potem wszystko poprawiać ;]
Oto taki przykład :
Można to było też zrobić, że pobieram listę wiadomości, a potem w środku pętli do każdej wiadomości zapytanie ile ma komentarzy. hmmm: zależy jak wyglądają tabele i co chcesz wyciągnąć, czasem dochodzi się do wniosku, że źle skonstruowaliśmy te tabele i pola, zwłaszcza jak dopiero zaczynamy, a poprawiając i próbująć zoptymalizować to wszytko uczymy się, a na przyszłość jesteśmy bogatsi o doświadczenie i kolejne nasze tabele będą lepiej skonstruowane oraz nasz skrypt będzie szybciej działał. -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak mi sie wydawalo, ze za bardzo to jej nie 'zajade' przy tej ilosci danych, ale zawsze lepiej wiedziec na przyszlosc, jak to zrobic poprawnie ... chociaz szczerze mowiac na pierwszy rzut oka mam problemy ze zrozumieniem twojego skryptu sf, nie wiem co oznacza i jaki wynik daje LEFT JOIN
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też niedawno się dowiedziałem do czego to jest
![]() ![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
rzeczywiscie, ktos cos niedawno pisal o tym ... ale nie pamietam co :P
wniosek - trzeba poczytac. dzieki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2004 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(hmmm @ 2005-01-28 22:14:20) [...]nie wiem co oznacza i jaki wynik daje LEFT JOIN[...] Przykładowe wyjaśnienie działania konstrukcji JOIN w SQLu: LEFT JOIN, RIGHT JOIN, INNER JOIN -------------------- pauluZ
|
|
|
![]()
|
|
bardzo lopatologicznie, ale to dobrze.
przeczytalem, zrozumialem przyklady, ale sam swojego kodu nie potrafie sklepac ... mam jedna tabele, w niej kolumne datetime, w ktorej z kolei dane sa zapisywane w fomie datetime (rrrr-mm-dd gg-mm-ss). chce teraz pobrac wszystkie lata i potem miesiace. cos takiego: 2003: pazdziernik grudzien 2004: styczen kwiecien maj sierpien 2005: styczen luty prosze pomozcie ... edit ----- prosze u usuniecie tego posta, gdyz podobny zamiescilem na podforum mysql, gdyz wydalo mi sie, ze tam lepiej pasuje trescia i problematyka ![]() Ten post edytował hmmm 21.02.2005, 16:08:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:44 |