![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej mam taki problem, że posiadam slug z pewnej wartości czyli np. (Moja wartość => slug moja-wartosc).
Baza nie zawiera slugów, a jedynie wartości oryginalne. Da się jakoś łatwo znaleźć rekory, który odpowiada dany slug? Przykładowo baza: 1: Moja wartość 2: inna wartość 3: jeszcze inna wartość Mam slug moja-wartosc i chce aby zwróciło mi 1: Moja wartość. Wiem, że najprościej byłoby dodać kolumnę ze slug, ale nie ma takiej możliwości bo nie mogę ruszać tabel systemu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to skoro nie masz w bazie slugu, to porownujac dane z bazy musisz wpierw zrobic na nich to wszystko co bylo zrobione w php by otrzymac slug. Inaczej jak to sobie wyobrazasz?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wyobrażałem sobie, że jest np. jakaś funkcja mysql, która w locie przerobi dane na slug wg. moich wskazań i porówna je z podanym slugiem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz sobie napisac taka funkcje w mysqlu, ale szukanie czegokolwiek w ten sposob bedzie strasznie zamulaste.
Cytat nie mogę ruszać tabel systemu. Tylko istniejacych? Czy w ogole czegokolwiek? Bo jesli tylko istniejacych to mozesz zrobic nowa tabelke w ktorej bedziesz trzymal id i slug. |
|
|
![]()
|
|
Mozesz sobie napisac taka funkcje w mysqlu, ale szukanie czegokolwiek w ten sposob bedzie strasznie zamulaste. Tylko istniejacych? Czy w ogole czegokolwiek? Bo jesli tylko istniejacych to mozesz zrobic nowa tabelke w ktorej bedziesz trzymal id i slug. Masz rację - ta dodatkowa tabela będzie najlepszych wyjściem. Dane się rzadko aktualizują więc Cron co 24h w zupełności wystarczy, a dzięki temu nie będę musiał klepać wszystkiego od nowa w SQL (slugi są trochę nietypowe). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:38 |