Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Znalezienie wartości mając jej slug
athabus
post 10.10.2016, 11:39:35
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej mam taki problem, że posiadam slug z pewnej wartości czyli np. (Moja wartość => slug moja-wartosc).

Baza nie zawiera slugów, a jedynie wartości oryginalne. Da się jakoś łatwo znaleźć rekory, który odpowiada dany slug?

Przykładowo baza:

1: Moja wartość
2: inna wartość
3: jeszcze inna wartość

Mam slug moja-wartosc i chce aby zwróciło mi 1: Moja wartość.

Wiem, że najprościej byłoby dodać kolumnę ze slug, ale nie ma takiej możliwości bo nie mogę ruszać tabel systemu.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 10.10.2016, 11:44:26
Post #2

Grupa: Moderatorzy

No to skoro nie masz w bazie slugu, to porownujac dane z bazy musisz wpierw zrobic na nich to wszystko co bylo zrobione w php by otrzymac slug. Inaczej jak to sobie wyobrazasz?

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
athabus
post 10.10.2016, 12:18:22
Post #3

-----

No wyobrażałem sobie, że jest np. jakaś funkcja mysql, która w locie przerobi dane na slug wg. moich wskazań i porówna je z podanym slugiem.
+Quote Post
kapslokk
post 10.10.2016, 12:22:51
Post #4

-----

Mozesz sobie napisac taka funkcje w mysqlu, ale szukanie czegokolwiek w ten sposob bedzie strasznie zamulaste.

Cytat
nie mogę ruszać tabel systemu.

Tylko istniejacych? Czy w ogole czegokolwiek? Bo jesli tylko istniejacych to mozesz zrobic nowa tabelke w ktorej bedziesz trzymal id i slug.
+Quote Post
athabus
post 10.10.2016, 12:39:55
Post #5

-----

Cytat(kapslokk @ 10.10.2016, 13:22:51 ) *
Mozesz sobie napisac taka funkcje w mysqlu, ale szukanie czegokolwiek w ten sposob bedzie strasznie zamulaste.

Tylko istniejacych? Czy w ogole czegokolwiek? Bo jesli tylko istniejacych to mozesz zrobic nowa tabelke w ktorej bedziesz trzymal id i slug.

Masz rację - ta dodatkowa tabela będzie najlepszych wyjściem. Dane się rzadko aktualizują więc Cron co 24h w zupełności wystarczy, a dzięki temu nie będę musiał klepać wszystkiego od nowa w SQL (slugi są trochę nietypowe).
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:38