![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 429 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem jak mogę dodać odpowiednie kolory do wartości pobieranych z bazy danych.
np. Pobieram temperaturę z bazy danych np: 20 stopni. Do tej wartości musi być zdefiniowany odpowiedni kolor tła. Dla temperatury np: 21 stopni powinien być przypisany inny kolor tła. Zrobiłem tablicę kolorów
Jak teraz to powiązać z wartościami pobieranymi z bazy danych. W taki sposób pobieram wartości z bazy danych
Jak można to połączyć? Ten post edytował brzanek 16.09.2016, 10:38:11 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolory wrzuć albo do tablicy w php, albo do tablicy sql, wraz z zakresami (min, max, kolor).
W pierwszym przypadku wyszukujesz temperaturę mieszczącą się między wartościami elementów min,max danego elementu tablicy (i masz kolor). W drugim podobnie, ale zapytaniem:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Swoją drogą możesz z wartości skasować "#" i dodać dopiero przy wyświetlaniu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 429 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolory wrzuć albo do tablicy w php, albo do tablicy sql, wraz z zakresami (min, max, kolor). W pierwszym przypadku wyszukujesz temperaturę mieszczącą się między wartościami elementów min,max danego elementu tablicy (i masz kolor). W drugim podobnie, ale zapytaniem:
Zrobiłem tablicę w php
Tak wywołuję to ale nie działa |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
przy kolorowaniu nie
$tempArray2 a: $tempArray2[$row['dzientempmax']]; zakladam ze pod $row['dzientempmax'] masz 20 a nie 20 stopni ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to tak jak pisałem tylko nie przemyślałem wcześniej wartości na minusie:
Do poprzedniego twojego kodu: $tempArray2[abs($row['dzientempmax'])+($row['dzientempmax']<0 ? 0 : 40)]; Czyli, jak temp. Mniejsza od 0 to będzie wywołany klucz 0-40, jak 0+C° to 40+ klucz. https://eval.in/643423 A do aktualnego możesz: $tempArray2[$row['dzientempmax']]; -------------------- |
|
|
![]()
|
|
nospor tak mam 20
Ok wyświetla mi się jak dodałem taki kod
Ale piszecie, że może być problem przy ujemnej temperaturze? edit: sprawdziłem z ujemną wartością też działa tak więc dzięki. Ten post edytował brzanek 16.09.2016, 11:39:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:37 |