![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 5 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy to prawda ?
Cytat Witamy,
Pragniemy zauważyć, że Państwa firma nie jest jeszcze zarejestrowana w GIODO a jest do tego prawnie zobligowana. Każda firma wystawiająca FV, wysyłająca FV, wysyłająca towar lub posiadająca na swoich stronach www elementy takie jak: newsletter, formularz kontaktowy, rejestracyjny, logowanie itp bezwzględnie muszą być zarejestrowane w GIODO. Każda firma posiada też we własnych zbiorach dane pracowników czy też Klientów. Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 roku. Dane osobowe to według Art. 6 Ustawy o ochronie danych osobowych, „wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej”. Chodzi o takie elementy, mniej lub bardziej specyficzne, które pozwalają określić pośrednio lub bezpośrednio tożsamość danej osoby np. nazwisko, imię, adres zamieszkania, nr telefonu – czyli dane, które klient e-sklepu podaje podczas zawierania transakcji. W grupie tej znajdzie się także adres e-mail – często bowiem jest imienny i oraz adres IP, który może być daną osobową (informacja o tym jest możliwa do uzyskania z innych źródeł) jest zobligowana do spełnienia obowiązku rejestracji w GIODO. GIODO może nałożyć karę grzywny w postępowaniu administracyjnym dla osób prawnych lub jednostek organizacyjnych jednorazowo w kwocie do 50 tys. zł i może ją nałożyć maksymalnie 4 razy w jednym postępowaniu, co daję nam kwotę 200 tys. zł, w przypadku osób fizycznych jednorazowa kara grzywny może wynieść maksymalnie 10 tys. zł, ale razem nie mogą przekroczyć 50 tys. zł w jednym postępowaniu. W związku z powyższym nasza Kancelaria Liberty wzywa Państwa do dokonania stosownej rejestracji zbioru danych osobowych wraz z uzupełnieniem niezbędnej i wymagalnej dokumentacji w terminie 3 dni roboczych. W przypadku braku rejestracji zmuszeni będziemy do złożenia doniesienia/zawiadomienia o wszczęcie procedury kontrolnej GIODO celem wyegzekwowania koniecznej rejestracji oraz wymiaru kary pieniężnej. Informujemy również, że nasza Kancelaria Liberty nie świadczy usług prawnych, porad, konsultacji itp. W przypadku pozyskania wiedzy w zakresie rejestracji i dokumentacji rejestracyjnej proponujemy kontaktować się z podmiotami, które świadczą profesjonalne usługi z w/w zakresu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
10 sekund w google....
http://giodo.gov.pl/560/id_art/9197/j/pl http://www.gazetawroclawska.pl/strefa-bizn...ustwo,10155224/ -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Olej
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ziemniaki
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I frytki do tego
![]() |
|
|
![]()
|
|
Jakieg do tego... frytki robi sie z oleju i ziemniakow
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przychodzi Jasiu do baru.
- Poproszę frytki. - Ale skończyły nam się ziemniaki. - Nie szkodzi, zjem z chlebem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zero do bani
Giodo to totalnie po... paprna instytucja. Jeśli mielibyśmy iść ich tokiem rozumowania i zgłaszać wszystkie wymagane przez nich zbiory danych, to wyszło by na to, ze każdy z nas musiałby zgłosić takie rzeczy jak: kontakty w telefonie, wszystkie notatki gdzie zapisujemy dane ludzi, wizytówki itd itp... Co ciekawe, akurat raz miałem wątpliwą przyjemność zgłaszania zbioru na potrzeby strony internetowej. Musiałem trochę zgłębić temat i z ciekawości też przejrzałem w internecie zbiory danych w moim mieście oraz miast okolicznych. Co spostrzegłem ? Że zbiory danych prowadzą tylko instytucje państwowe, i prawie w ogóle żadna firma prywatna. Każdy ma to gdzieś, nikt tego nie przestrzega i nikt nie ponosi z tego tytułu odpowiedzialności. Spodobał mi się jeden wpis z przedszkola publicznego, gdzie jest zgłoszone że pani przedszkolanka zapisuje sobie w zeszycie dane rodziców do kontaktu. PARANOJA. Fakt, jakby ktoś się uparł to mógłby podwalić że są jakieś nieprawidłowości, z tym że do kogo ? Nie słyszałem o żadnym oddziale w moim województwie wiec jak mnie będą ścigać ? wezwaniami lub prośbą o wyjaśnienie ? Przecież to nie może działać . Ja sam gdy zgłaszałem zbiór to byłem odsyłany do 10 różnych osób bo nikt o niczym nie wiedział, mimo iż dzwoniłem pod numery ze strony głównej giodo. Dla wszystkich pokoleń w tym dziwnym kraju, jeśli giodo nie przejdzie jakieś reformy, to miejcie to totalnie w d... koniec kropka. co do maila, dostałem już z 20 takich wiadomości. zwykły spam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:21 |