![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Mój zakres zainteresowana jest całkiem inny, a chciałbym się dowiedzieć do czego każdy moduł może być wykorzystany, lub jakie funkcjonalności ma. Cześć jest prosta do interpretacji np. php70w-fpm, ale php70w-process - nie mam pojęcia do czego służy, nawet jeśli opis był by zrozumiały to i tak bym nie wiedział kiedy się to wykorzystuje. Jak znacie gdzie można przystąpienie poczytać o modułach to dajcie linka, dzięki. Jak macie mnie odesłać do dokumentacji to można od razu temat skasować ![]() php70w.x86_64 : PHP scripting language for creating dynamic web sites php70w-bcmath.x86_64 : A module for PHP applications for using the bcmath library php70w-cli.x86_64 : Command-line interface for PHP php70w-common.x86_64 : Common files for PHP php70w-dba.x86_64 : A database abstraction layer module for PHP applications php70w-devel.x86_64 : Files needed for building PHP extensions php70w-embedded.x86_64 : PHP library for embedding in applications php70w-enchant.x86_64 : Enchant spelling extension for PHP applications php70w-fpm.x86_64 : PHP FastCGI Process Manager php70w-gd.x86_64 : A module for PHP applications for using the gd graphics library php70w-imap.x86_64 : A module for PHP applications that use IMAP php70w-interbase.x86_64 : A module for PHP applications that use Interbase/Firebird databases php70w-intl.x86_64 : Internationalization extension for PHP applications php70w-ldap.x86_64 : A module for PHP applications that use LDAP php70w-mbstring.x86_64 : A module for PHP applications which need multi-byte string handling php70w-mcrypt.x86_64 : Standard PHP module provides mcrypt library support php70w-mysql.x86_64 : A module for PHP applications that use MySQL databases php70w-mysqlnd.x86_64 : A module for PHP applications that use MySQL databases php70w-odbc.x86_64 : A module for PHP applications that use ODBC databases php70w-opcache.x86_64 : An opcode cache Zend extension php70w-pdo.x86_64 : A database access abstraction module for PHP applications php70w-pdo_dblib.x86_64 : MSSQL database module for PHP php70w-pear.noarch : PHP Extension and Application Repository framework php70w-pecl-apcu.x86_64 : APCu - APC User Cache php70w-pecl-apcu-devel.x86_64 : APCu developer files (header) php70w-pecl-imagick.x86_64 : Provides a wrapper to the ImageMagick library php70w-pecl-imagick-devel.x86_64 : Imagick developer files (header) php70w-pecl-xdebug.x86_64 : PECL package for debugging PHP scripts php70w-pgsql.x86_64 : A PostgreSQL database module for PHP php70w-phpdbg.x86_64 : Interactive PHP debugger php70w-process.x86_64 : Modules for PHP script using system process interfaces php70w-pspell.x86_64 : A module for PHP applications for using pspell interfaces php70w-recode.x86_64 : A module for PHP applications for using the recode library php70w-snmp.x86_64 : A module for PHP applications that query SNMP-managed devices php70w-soap.x86_64 : A module for PHP applications that use the SOAP protocol php70w-tidy.x86_64 : Standard PHP module provides tidy library support php70w-xml.x86_64 : A module for PHP applications which use XML php70w-xmlrpc.x86_64 : A module for PHP applications which use the XML-RPC protocol PHP 7 ma trochę inne moduły niż PHP 5, co zawiera php70w-common i inne można poczytać tutaj: https://webtatic.com/packages/php70/ Dodam że domyślną instalacją jest php70w, php70w-cli, php70w-common. Moje pytanie wzięło się z stąd że chce dobrać uniwersalne moduły pod Wordpress wraz z WooCommerce, bbPress, BuddyPress + pluginy. Tak wież że nie ma uniwersalnej grupy modułów i ze względu bezpieczeństwa powinno się tylko instalować te, które używamy. Ale na pewno jest grupa taka, z której modułu często są wykorzystywane i grupa modułów, które nigdy nie będą potrzebne. Szukałem trochę, każdy specjalista ma swoją grupę hehe, a połowa z nich przepisuje od innych to samo ![]() ![]() ps. tak wiem trzeba wybrać odpowiedni komunikacji z bazą ![]() ps2. Jak ktoś ma ochotę to może opisać moduły i można by podpiąć pod tematy przypięte lub dodać do FAQ. ![]() Ten post edytował mghe 3.05.2016, 13:31:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Paczka php70w-process oferuję moduły: php-posix, php-sysvmsg, php-sysvsem, php-sysvshm
Źródło: https://webtatic.com/packages/php70/ Co do reszty możesz wpisać w google "php.net (nazwa modułu)" Wtedy masz spis np. Funkcji, klas itd. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To że moduł php70w-process zawiera: php-posix, php-sysvmsg, php-sysvsem, php-sysvshm to ja wiem, dałem ten sam link w poście co Ty w odpowiedzi, chyba nie czytałeś dokładnie.
Tak jak napisałem nie interesuje mnie link do dokumentacji, bardzo dobrze posługuje się wyszukiwaniem w Google. Chodzi mi oto że ktoś opisał te moduły w prosty sposób. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To że moduł php70w-process zawiera: php-posix, php-sysvmsg, php-sysvsem, php-sysvshm to ja wiem, dałem ten sam link w poście co Ty w odpowiedzi, chyba nie czytałeś dokładnie. Tak jak napisałem nie interesuje mnie link do dokumentacji, bardzo dobrze posługuje się wyszukiwaniem w Google. Chodzi mi oto że ktoś opisał te moduły w prosty sposób. Wybacz, być może przeoczyłem. Spojrzałem tylko szybko rzutem oka na moduły, oraz pytanie "ale php70w-process - nie mam pojęcia do czego służy" Tak też dałem odpowiedź. Co do reszty możesz użyć translatora skoro nie umiesz Angielskiego (co potwierdziłeś w dwóch różnych zdaniach). http://translate.google.com Tekst: PHP scripting language for creating dynamic web sites. Przetłumaczyło: Język skryptowy PHP do tworzenia dynamicznych stron internetowych. Czyli dość zrozumiale ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 3 Dołączył: 4.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bardzo dobrze posługuje się wyszukiwaniem w Google. Chodzi mi oto że ktoś opisał te moduły w prosty sposób. Większość modulów ma podstawowe zastosowanie takie same dla php5 i php7, jak chcesz prosty opis to prosze - 3 linijki tekstu: http://php.net/manual/en/intro.mcrypt.php Nie wiem co chcesz za opis , jeśli tylko różnice To jakie ci moduły potrzebne zależy od xxx czynników i nie sposób zainstalować wszystkie potrzebne , bo i tak się trafi klient któremu jest potrzebny dodatek o którym instnieniu nie masz pojęcia ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pytanie do czego Ci ta wiedza?
Możliwości php wyczytasz z dokumentacji. I tak samo jakie moduły potrzebujesz. Cytat Tak wież że nie ma uniwersalnej grupy modułów i ze względu bezpieczeństwa powinno się tylko instalować te, które używamy. Ja bym bardziej powiedział, że to w przypadku wp trzeba instalować tylko takie pluginy i je aktualizować. Jak nie masz dziurawego wp, co jest mało prawdopodobne to dodatkowy moduł nie ma znaczenia, zresztą stawiasz to na własnym serwerze, że chcesz moduły dobierać? |
|
|
![]()
|
|
Wiedza jest mi potrzeba, żebym miał ogólną wiedzę do czego służy dany moduł.
Jakie moduły mi trzeba do wordpress, bbpress, woocommerce oraz buddypress to wiem, jest w ich dokumentacji. Chodzi mi oto żeby się zabezpieczyć przed tym że, gdy ktoś zainstaluję jakiś plugin na wordpress to żeby administrator nie musiał od razu interweniować. Tak, będzie to dedykowana maszyna. ![]() Ten post edytował mghe 3.05.2016, 15:49:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jaki ma związek plugin z modułem php?
Plugin są podatne nie ze względu na moduły a ze względu na to iż budowane są w większości przez amatorów, którzy nie znają się na kwestiach bezpieczęństwa, przez co są podatne na wszelkie ataki Injection, XSS i inne ![]() wystarczy spojrzeć tu http://php-grinder.com/ |
|
|
![]()
|
|
Nie ja będę administratorem wordpressa, nie wiem co tam będzie instalowane, przypuszczam że darmowe pluginy z repozytorium wordpress odpadają.
Czyli mam rozumieć że np. jak zapewnię wymagane moduły PHP dla np. WooCommerce to wszystkie inne rozszerzenia dla tego rozwiązanie będą działać bez potrzeby instalacji dodatkowych modułów PHP tak? Ten post edytował mghe 3.05.2016, 16:28:23 |
|
|
![]()
|
|
No właśnie niekoniecznie, bo pluginy rozszerzają domyślne core i nigdy nie wiesz czego potrzebujesz. Tylko moduły to naprawdę nie problem, problemem jest to w jaki sposób sa one używane.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za informację, zwłaszcza za te daleko idącymi wnioskami
![]() Doczytam informacje w książce i coś wymyślę. Ten post edytował mghe 4.05.2016, 10:08:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 09:22 |