![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Próbuję ogarnąć zapytanie mysql do wyszukiwarki z bazy danych. Mam taką strukturę w dużym uproszczeniu. Tabela główna (Główna): ID / NAZWA / TREŚĆ Tabela dodatkowa 1 (dodatkowa 1): ID / ID_ALL / COL 1 / COL 2... Tabela dodatkowa 2 (dodatkowa 2): ID / ID_ALL / COL 1 / COL 2... Powiązane są ze sobą Główna ID = dodatkowa 1/2 ID_ALL Mam nadzieję, że jasno to opisałem. I teraz wyszukuję w tabeli głównej zadanego ciągu z wyszukiwarki (zakładam np. 3-wyrazową frazę):
I to działa dobrze. Jednak chciałbym powiązać wyszukiwane wyniki z tymi dodatkowymi tabelami. Kontynuując zakładam dalej 3-wyrazową frazę:
Podejrzewam, że jest jakiś byk w tym zapytaniu ale nie bardzo wiem gdzie. Pewnie coś pochrzaniłem z tymi operatorami OR LIKE i nawiasami... No chyba, że ogólnie źle sobie to wymyśliłem. Jeśli może mnie ktoś naprowadzić na jakieś rozwiązanie to proszę bardzo. Pozdrawiam, Ł |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Super, o to chodziło. Zafixowałem się na tych LIKE, OR, etc. Mam jeszcze jedno drobne pytanie do powyższego przykładu. Generalnie wyszukuję w "główna", ale tam też znajdują się klucze powiązane powiedzmy z dodatkowa 3, z której nie chciałbym otrzymywać wyników. Analogicznie do Twojego rozwiązania zrobiłem tak:
Ale coś tu chyba znów przekombinowałem... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej bym kombinował coś w stylu:
|
|
|
![]()
|
|
Cześć,
No właśnie D.id nie jest NULL. Ale tak teraz myślę, że chyba muszę zmienić nieco podejście do tematu. Zobaczę co z tego mi wyjdzie... Dzięki za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:31 |