![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem :/ Czy ktoś mi może wytłumaczyć / nakierować na rozwiązanie mojego problemu?
Mianowicie - mam dwie tabele: EVENTS ID | EVENT | ZAINTERESOWANI (czyli ID użytkowników którzy się zainteresowali) 0 | Coś | 2,3,6,8,22 i drugą tabelę USERS ID | USERNAME 2 | Tomek 3 | AGATA 6 | Mietek 8 | Antek 22 | Spejson i tu pojawia się moje pytanie. Jaki jest sposób na wyświetlenie wszystkich rekordów z tabeli EVENTS ale tak aby nie wyświetlały się ID użytkowników tylko ich imiona? Ktoś coś poradzi? Mam kod na wyświetlenie wszystkich rekordów ale jak pobrać ZAINTERESOWANI i wyświetlić ich? Proszę o pomoc / wytłumaczenie na jakiej zasadzie to ma działać - będę szczęśliwy jak ktoś podpowie pomocniczym kodem. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz stworzyć 3 tabelę, gdzie "połączysz" tabele EVENTS i USERS (tzn. wiele-do-wielu)
Temat: sqlrelacja wiele do wielu tworzenie tabeli posredniej jak W twoim przypadku tabela powinna wyglądać tak: id_events | id_users 0 | 2 0 | 3 0 | 6 0 | 8 0 | 22 Nie możesz wartości(id_users) przechowywać po przecinku. Ten post edytował dawid73 18.01.2016, 21:55:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytam o twojej podpowiedzi i zobaczę czy dobrze zrozumiałem. Na razie mam taki kod:
ale wywala mi tylko coś takieg:
Ok, poradziłem sobie z problemem - dla zainteresowanych wklejam działający kod:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To juz kolejny temat, gdzie trzymasz ID w jednym polu po przecinku. Widze lubisz to rozwiazanie ale to jest bledne rozwiazanie. Im predzej sie go pozbedziesz tym lepiej dla ciebie.
dawid73 podal poprawna strukture jak to powinno wygladac. Nadal tez uzywasz mysql_ zamiast mysqli_ lub PDO. Widze lubisz brnac w przestarzale rzeczy... No nic, Twoja wola. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 06:12 |