![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Frameworki i workflowy są pojęciami, które w ostatnim czasie stały się popularne w półświatku php. Sprawiły to chyba nowe możliwości 'piątki'. W związku z tym chciałem zapytać jakie funkcje powinien spełniać framework, czy powinien sam tworzyć formularze z plików XML, sprawdzać poprawność wpisanych danych itp.? Ogólnie prosiłbym o wymienienie funkcji, które są zaimpletowane czy to w waszych projektach czy jakiś innych.
Drugi wyraz i zarazem pytanie. Wiem, że workflow to system obiegu dokumentów w przedsiębiorstwie. Sam mam parę pomysłów na zrealizowanie tego. Nie wiem, czy w zwykłym CMSsie przyda się możliwość taka: Kod [user] / \ [admin] [redaktor] \ / [dodanie] czy taka (łatwiejsza w realizacji): Kod [user] | [redaktor] | [admin] | [dodanie] Zastanawia mnie również w jaki sposób stworzyć rozmaite 'fallbacki' i przydzielać akcje. Np. na samym końcu tych schematów jest akcja 'dodaj'. Mam tylko pomysł na to - żeby to była jakaś akcja w module 'workflow', która aktywuje daną treść. A jej zmiana to po prostu zmiana nazwy w bazie. Większym problemem jest stworzenie 'pętli': Kod [user] <----[ jakaś akcja? ] | | | | [redaktor]------------+ / \ / \ [dodanie] [usunięcie] Taką sytuację możemy mieć gdy ktoś chce dodać artykył, ale redaktor dostrzega w nim błędy. Wtedy ma miejsce jakaś akcja, nie wiem, jakiś mail do autora czy zmienienie jakiegoś pola w bazie.. Chodzi mi głównie o Wasze pomysły, jak stworzyć taki workflow (szczególnie pierwszy oraz ostatni schemat) i czy przyjąłem dobry tok myślenia. PS. mam nadzieję, że podobaja się wam moje schematy ![]() Kolejna edycja posta. Oto schemat bazy, do którego doszłem: Kod [ content ] +-----+-------+ | id | | | type| | <-------------+ [ content_type ] +-----+-------+ | +---------+-----------+ +-----> | id | | | name | | +-----> | workflow| | | +---------+-----------+ | | [ workflow ] | +--------+--------+ +-----> | id | | <--------+ | name | | | +--------+--------+ | | [ workflow_hitch ] | +----------+-------+ | | id | | | | workflow | | <-------+ | access | | | action | | +----------+-------+ Typów kolumn można się domyślić (nie miałem siły ich wpinać w ten schemat). Relacje w miare wyraźne. Teraz Kolumna 'action' w tabeli 'workflow_hitch' zawiera nazwe akcji, która przyjmuje za parametr id treści. Np. może to być:
Ten post edytował splatch 15.01.2005, 13:32:11 -------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:44 |