![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2002 Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem z komentarzami do newsow ze - nie chce mi sie przekazywac wartosc NewsID czyli $Nid .
Probowalem to zrobic w rozny sposb ale i tak nic mi z tego nie wyszlo. Prosze o pomoc. Ponizej zalczam kod - ktory wyswietla mi komentarze do wybranego newsa - to akurat dziala (wywolywany on jest tak: kom.php?Nid=$Nid) Ale chce aby wstawil mi on do bazy podczas dodawania komentarzy NewsaID do pola w bazie zwanego " n " - a tego nie robi - zas reszte pol wprowadza. kom.php [php:1:49a4f5e5f4]<?php <? require("cg.php"); $zap="SELECT * FROM news_kom WHERE n='$Nid' "; $wykonaj = mysql_query($zap); while($row = mysql_fetch_array($wykonaj)) { $Nid = $row['Nid']; $idK= $row['idK']; $tresck = $row['tresck']; $data = $row['data']; echo "Z dnia $data<br><br>$tresck<br>$Nid"; } echo "<hr><br>"; // formularz do wypełnienia (pod komentarzami) echo ' <form method="POST" action="form_add.php"> Autor:<iNPUT TYPE=TEXT NAME=autork VALUE="" > Tre&ć:<iNPUT TYPE=TEXT NAME=tresck VALUE="" > Email:<iNPUT TYPE=TEXT NAME=email VALUE="" > <input type=hidden name=data value=""> <input type=hidden name=ip value=""> <input type=hidden name=host value=""> <input type=hidden name=n value=".$Nid.""> <INPUT TYPE="submit" NAME="submit" VALUE="Wy&lij" > <input type="reset" value="Resetuj" name="B1"></TD></TR> </FORM> '; ?> ?>[/php:1:49a4f5e5f4] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy wysiwtlaniu newsa np:
news?id=87 A w dodawaniu komentarza robisz cos takiego: Kod "INSERT INTO tabela_komentarzy SET ... n='$id'";
A przy okazji nie rob hiddenow bo date mozna podstawic, zrob tam gdzie dodajesz data=date() i dodaj ja do bazy, lub jeszcze szybciej pole_bazy=now(). Podobnie postepuj z ip, hostem itp -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2002 Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Akcja do tego formularza to:
[php:1:296d9cc447]<?php <? function sql($zapytanie) { require("cg.php"); $result=mysql_query($zapytanie); return $result; } { $tresck = strip_tags($tresck); } $tresck= nl2br($tresck); $ip = getenv('REMOTE_ADDR'); $host = gethostbyaddr($ip); $data = date("Y-m-j H:i"); $pytanie= "INSERT INTO news_kom (data, autork, email, tresck, ip, host, n) VALUES ('$data', '$autork','$email', '$tresck', '$ip', '$host', '$Nid')"; echo '<center>'; echo 'Wpis został dodany'; sql($pytanie); ?> ?>[/php:1:296d9cc447] Caly ten skrypt jest dostepny pod adresem: http://users.interblock.pl/~pawel/news.rar 1. News.php 2. Formularz.php 3. Formularz_akcja.php 4. cg.php (polaczenie z baza) 5. baza.sql |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...czyli np: news.php?nid=123 otwiera newsa nr 123, a link to komentarze.php?nid=$nid
Musisz poprostu w pasu adresu przekazywac wartość (nr newsa) i wtedy w "INSERT INTO... n='$nid'"; BTW:[php:1:5f5d1fa542]$host = $_SERVER['REMOTE_HOST']; //na lokalu mi nie dziala, ale na serwie tak $ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];[/php:1:5f5d1fa542] -------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
I przkazuje te wartosc w pasku adresu, ale gdy naweet chcialbym ja wyswietlic w skrypcie formularz.php to juz jej nie widzi.
|
|
|
![]()
|
|
...w formularz.php wpisz $_POST['nid'] lub $_GET['nid']
![]() -------------------- PHP Developer
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:14 |