![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czy jest taka możliwość aby nazwy kolumn w tablicach zawierały polskie znaki non ASCII?
Gdy próbuje użyć takich nazw wtedy wyskakuje błąd 1064. -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Po grzyba ci tam polskie znaki??
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Po grzyba ci tam polskie znaki?? Trochę ułatwiło by mi to prace oraz utrudniło atak np z USA gdzie jest tylko latin. Chyba są w końcu jakieś zalety nadawania polskich nazw kolumn itp. -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie, nie ma żadnych. to tylko utrudnia.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Trochę ułatwiło by mi to prace oraz utrudniło atak np z USA gdzie jest tylko latin. Chyba są w końcu jakieś zalety nadawania polskich nazw kolumn itp. Prosze cie.... tylko prosisz sie sam o klopoty z takim nastawieniem... tabele mają zawierac tylko standardowe znaki i koniec kropka. A przed atakami ma bronic poprawny skrypt a nie cuda na kiju.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wyobraź sobie atakujesz serwer i otrzymałeś jakiś plik php i jest on po chińsku ile czasu Ci zajmie jego poprawne odczytanie? A jeśli będzie po ENG? ALe ok niech Ci będzie ja się nie znam ja tu tylko sprzątam
![]() -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyobraź sobie atakujesz serwer i otrzymałeś jakiś plik php i jest on po chińsku ile czasu Ci zajmie jego poprawne odczytanie? A jeśli będzie po ENG? ALe ok niech Ci będzie ja się nie znam ja tu tylko sprzątam ![]() Zawsze mozna nazwac sobie zmienne na jakies inne nazwy w chwile jak np. $zmienna1 $zmienna2 Przy takim odczytaniu. Nawet jesli zajmie to dluzej analiza to tak czy inaczej nic nie utrudni. Są odpowiednie programy dzieki ktorym mozesz "na prawdę" zakodowac kod.. A nie lamac podstawy lub i standardy ![]() Ten post edytował Ksar 8.07.2015, 18:08:58 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to kod PHP jest po chińsku? Poza tym - 20 sekund. Tyle trwa przeklejenie tego do Google Translate
![]() Można się babrać z polskimi znakami w nazwach - tylko po co? Angielskie nazewnictwo to de facto standard. -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Ok. Skoro tak twierdzicie to nie ma co więcej kombinować.
Zna ktoś już rozwiązanie jak wywołać nazwę kolumny zawierającą w nazwie znaki non ASCII? Nazwałem kolumnę użytkownicy lecz nie mogę na niej operować:
Po przesłaniu POSTem danych wyskakuje zawsze: Cytat Nie ma takiego użytkownika
-------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie używaj polskich znaków ani w nazwach zmiennych ani nazwach indeksów tablicy ani tabelach/kolumnach bazy. To takie trudne?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak już chcesz wiedzieć: nazw kolumn nie otaczamy apostrofami, ale odwróconymi apostrofami - `. Apostrofy są dla stringów.
-------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Ok wiem żeby nie używać i nie stosować tego. Chcę wiedzieć tylko czy jest to możliwe i jak tego dokonać?
|
|
|
![]()
|
|
Widzisz różnicę między 'użytkownicy' a `użytkownicy`?
-------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Problem rozwiązany przy pomocy PDO.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co za różnica czego byś użył problem był w tam gdzie podał go Commander
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:21 |