![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pewien problem.
Tworzę mały system portalowy, który ma możliwość uruchamiania kilku modułów jednocześnie. Każdy z tych modułów zwraca HTML do innego obiektu "Template". Wszystko działa na obiektach. I tutaj pytanie, jak rozwiązać taką sprawę? Na dole opisuję mój sposób. Czy ktoś ma pomysł na lepszy? W pliku, np. "arts.php" wywołujemy metodę engine'u, która tworzy obiekt modułu (module_arts) dziedziczący z klasy "module". Klasa moduł ma w sobie metody, które pozwalają przechowywać & do "Template'u" wyjściowego oraz różne inne opcje. "Uruchamiamy" stworzony obiekt, czyli nasz moduł "arts" za pomocą metody "run()". I tu pojawia się problem, bo chcąc stworzyć jakiś bardziej zaawansowany moduł będziemy musieli tworzyć więcej obiektów (module_arts_files, module_arts_comm). Będą one musiały mieć te same opcje co obiekt "module_arts", a więc musimy przekazać wszystkie opcje do kolejnych obiektów (module_arts_files, module_arts_comm) bo muszą przecież wiedzieć, np. do jakiego "Template'u" zwracać HTML. I tutaj mi się mój pomysł przestaje podobać... Dotrwałeś do końca tego postu? Dzięki. Odpowiesz? Będę wdzięczny. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że może Ci pomóc zastosowanie singletonu. Dzięki niemu całe wywołanie będzie obsługiwane przez jeden obiekt Template.
Przykładowy kod:
Teraz jeśli chcesz użyć tej klasy:
-------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 02:58 |