![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jako iż mam zamiar korzystać z lightbox'a to stworzyłem wyrażenie, które znajduje obrazek w kodzie i dodaje do kodu element a z linkiem do obrazka. Kod wygląda następująco:
Zmienna $html: Problem w tym, że z jakiegoś powodu ten kod nie działa. Wyrażenie regularne jest poprawne, gdyż sprawdzałem je na stronie RegExr(sprawdzającej poprawność wyrażenia). Nie wiem, gdzie w kodzie popełniłem błąd. Wydaje mi się on poprawny, jednak rzadko korzystam z wyrażeń regularnych, więc mogłem czegoś nie zauważyć. Ten post edytował jack1142 8.03.2015, 19:23:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, teraz działa tak, jak należy. Co jednak zrobiłem źle w samym wyrażeniu regularnym? Oczywiście twoje jest lepsze, bo krótsze, ale dlaczego moje nie działało?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem o co chodzi w tym elemencie: ([^]*), jakby czegoś zabrakło, a to już on powoduje brak dopasowania. Nie rozumiem też zastosowania negative lookahead w tym wypadku. To ma za zadanie złapania czegoś nie poprzedzonego src=", a po otwarciu img właśnie interesują nas wszystkie znaki tym poprzedzone, by wyłapać to co znajduje się pomiędzy img a src=".
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:38 |