![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-arrtxp- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, może ktoś mi wytłumaczyć kiedy np: używać stałych define() ?
Bo jak wyczytałem w sieci, to używamy stałych gdy nie chcemy by nasza zmienna nigdzie nie była podmieniona ? I może ktoś by był miły i mi powiedział co to są flagi ? Bo zawsze myślałem, że to define(); Dziękuje za opd. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Flagi takie podstawowe w php (niech ktoś krzyknie jak się mylę) to nic innego jak odpowiednik jakiejś cyferki w formie stałej. Czyli jeśli weźmiemy pod lupę funkcję:
error_reporting Parametry podaje się w postaci int`a, ale dla wygody stworzone zostały stałe, aby nie trzeba było pamiętać, który numer, co oznacza. I taką stałą nazywamy flagą. Kiedy używać stałych? Przykładowo właśnie wtedy, kiedy musisz operować na cyferkach, dajmy na to od 0-10, a te cyferki odpowiadają konkretnym "słownym" wartościom. Inny przykład, to takie podstawowe parametry dla całej aplikacji, Zend Framework już w pliku index.php definiuje stałą o nazwie APPLICATION_PATH - która odnosi się do folderu aplikacji. Niesamowicie przydatna stała, której każdy użył pewnie setki razy. Ale w skrócie i na temat. Stałych trzeba unikać, ponieważ nie są potrzebne w każdym miejscu, a niepotrzebnie zawalają pamięć. Masz stałe w klasach, co już jest lepszym rozwiązaniem. Wiele CMSów krąży w internecie (szczególnie starych), gdzie cała konfiguracja jest w stałych i np. taki dostęp do bazy ustalony przez "define" i co? Użyty jest raz, 50 linijek dalej. A dane te są dostępne dalej globalnie w każdym miejscu, co jest wielką pomyłką. -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 35 Dołączył: 29.12.2014 Skąd: Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do flag pojawiają się też w formie zmiennych. Określają wydarzenie z jednej pętli, które ma zmienić działanie w warunku dalej na przykład.
|
|
|
-arrtxp- |
![]()
|
Goście ![]() |
@up mogę prosić o przykład kodu ?
Ten post edytował arrtxp 21.01.2015, 10:34:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-arrtxp- |
![]()
|
Goście ![]() |
w takim razie czym się różni flaga od zmiennej ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niczym w tym przypadku. To jest określenie potoczne dla stanu zmiennej która jest ustawiana true/false w zależności od warunków które muszą zajść.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj masz definicję: http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_field
A tutaj wyjaśnienie: http://stackoverflow.com/questions/5006039...-flag-variables -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 21:12 |