![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam...
Od razu proszę nie odsyłać mnie do MANUALA, bo już czytałem... Mam taki oto problem: Gdy w pliku .htaccess wpiszę pełną ścieżkę dostępu do pliku .htpasswd wszytko działa jak należy, tzn. pojawia się okno z prośbą o podanie usera i hasła (po poprawnym podaniu obydwóch dostaję się do chronionego katalogu): Cytat AuthType Basic AuthName "Restricted Files" AuthUserFile C:/apache/htdocs/admin/.htpasswd Require user admin Natomiast gdy wpiszę tak: Cytat AuthType Basic AuthName "Restricted Files" AuthUserFile /.htpasswd Require user admin autoryzacja nie działa... W logach błedów Apache mamy coś takiego: Cytat [error] [client 127.0.0.1] (OS 2)System nie odnalazł określonego pliku. : Could not open password file: C:/.htpasswd [error] [client 127.0.0.1] user admin not found: /admin Struktura tych plików na serwerze wygląda tak: Kod C: ---- | ---- apache | ---- htdocs | ---- admin |----------- .htaccess |----------- .htpasswd Moje pytanie brzmi: 1. Czy zawsze w powyższym wypadku w pliku .htacces należy podać pełną ścieżkę dostępu do .htpasswd? ![]() 2. Czy można jakoś skrócić zapis ścieżki do .httpasswd (załóżmy, że nie znam ścieżek serwera) ![]() 3. (Czy jest tak, że po wykupieniu hostingu admin poda mi pełną ścieżkę do mojego folderu WWW i będę mógł ją wykorzystać w tym wypadku, czy może nie udzialają takich informacji ze względów bezpieczeństwa. W takim wypadku jak w pytaniu 2) Pozdrawiam Ten post edytował *_ENIGMA 12.12.2004, 03:14:45 -------------------- EnigmaCretu.Com >>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
AuthUserFile /.htpasswd
/.httpasswd -- '/' oznacza glowny katalog w unixach '/' (root), win: c:\, d:\ ... nawet pisze: Cytat Could not open password file: C:/.htpasswd Sproboj AuthUserFile htdocs/admin/.htpasswd // tutaj sciezka bazowa jest ServerRoot -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Serdeczne dzięki. Działa jak należy. Jednak mam pytanie dodatkowe: W moim wypadku strony www na apache znajdują się w folderze 'htdocs'. Gdy wykupię hosting to czy jest możliwe, że dostanę od admina informacje na temat umiejscowienia folderu stron WWW? Ja wiem, że na moim serwerze lokalizacja jest ServerRoot/htdocs, ale usługodawca może mieć inne ścieżki i wtedy mój skrypt autoryzacyjny nie zadziała (bo nie będę znał odpowiedniego położenia ichniejszego "htdocs"). Pozdrawiam. -------------------- EnigmaCretu.Com >>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Gdy wykupię hosting to czy jest możliwe, że dostanę od admina informacje na temat umiejscowienia folderu stron WWW? Nie wiem, spytaj sie ich. Twoje strony beda pewnie w /home/$username/public_html czy cos w tym rodzaju. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 08:21 |