Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> Pare pytań
Wazniak96
post 24.08.2014, 18:17:04
Post #41





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 550
Pomógł: 75
Dołączył: 5.06.2012
Skąd: Lębork

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To widocznie nie rozumiesz działania BotApi GG. Wiadomości wysyłane przez nas trafiają najpierw do GG botmastera, a dopiero on przesyła dane do naszego hostingu. Odpowiada także, za dostarczenie odpowiedzi serwera do użytkowników. Podsumowując ani użytkownicy nie mają dostępu do danych naszego serwera ani my do danych użytkowników. A GG jak każdy serwis, z którym użytkownik się łączy bezpośrednio ma prawo używać cookies i na pewno ich używa. Stąd opcja skasowania ciastek.

Reasumując o użytkowniku możesz się tyle dowiedzieć, i tyle na nim akcji wykonać ile udostępnia BotApi, GG Api i stare gadu-gadu api. smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
ZaXaZ
post 26.08.2014, 14:53:28
Post #42





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 285
Pomógł: 18
Dołączył: 30.01.2014
Skąd: <?=$_GET['city']?>

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@up pytalem sie bo myslalem ze jakos magiczmie dziala bot api, po twojej wypowiedzi.

--PHP--
Czy ten kod jest "ostateczny"?
Da sie go jakos skrocic lub przyszybszyc?
  1. $string = 'asdfd!ść!.';
  2. $str = str_replace(array('.','!'), '', $string);
  3. $str = str_replace(array('ą','ś','ć'), array('a','s','c'), $str); //zamiana polskich znakow.

Pisane z glowy wiec nie wypisalem wszystkich polskich znakow.
Moglbym oczywiscie zrobic tak:
  1. array('.','!','ą','ś','ć'), array('','','a','s','c') //(...)

Ale kod bedzie mniej czytelny itd

Ten post edytował ZaXaZ 26.08.2014, 15:06:23


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 26.08.2014, 15:21:46
Post #43





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 712
Pomógł: 1566
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Może funkcja strtr: http://php.net/manual/en/function.strtr.php


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
ZaXaZ
post 26.08.2014, 22:05:59
Post #44





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 285
Pomógł: 18
Dołączył: 30.01.2014
Skąd: <?=$_GET['city']?>

Ostrzeżenie: (0%)
-----


--PHP--
Zobaczyłem kod obok którego nie mogłem przejść bokiem:
  1. if (!($var1 && $var2 && $var3)) return false;

Rozumiem ze chyba mam to odczytac tak:
Cytat
jeśli (fałsz i fałsz i fałsz) zwróc fałsz;

Czy jest to równo znaczne z:
  1. if (!$var1 && !$var2 && !$var3) return false;

questionmark.gif questionmark.gif questionmark.gif
pytam bo jeśli tak, przy kolejnej zmiennej kod może okazać się krótszy.
Co na obecnym etapie ma dla mnie zaczenie.

Wystarczy mi sama odpowiedz "tak" od jakiegos doswiadczonego uzytkownika na potwierdzenie
jednak fajnie jakby ktos mial link do artykulu opisujacy to "skrocenie" - o ile nim jest;

Ten post edytował ZaXaZ 26.08.2014, 22:21:05


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
peter13135
post 26.08.2014, 23:30:32
Post #45





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 447
Pomógł: 191
Dołączył: 26.03.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Wystarczy mi sama odpowiedz "tak" od jakiegos doswiadczonego uzytkownika na potwierdzenie

Odpowiedź brzmi nie, i sam możesz to przecież prosto sprawdzić - masz tylko 8 możliwości.

Najpierw pokażę Ci, dlaczego Twój przykład jest zły.

Zdaje się, że jedyne przypadki, że to Ci się zgodzi, są wtedy gdy wszystkie zmienne mają taką samą wartość.
pierwsze wyrażenie
Kod
~(1 ^ 1 ^ 1) <=> ~(1) <=> 0

Drugie wyrażenie
Kod
(~1 ^ ~1 ^ ~1) <=> (0 ^ 0 ^ 0 ) <=> 0


Drugi przypadek, dla którego warunki zwracają to samo.

Pierwsze wyrażenie
Kod
~(0 ^ 0 ^ 0) <=> ~(0) <=> 1

Drugie wyrażenie
Kod
(~0 ^ ~0 ^ ~0) <=> (1 ^ 1 ^1) <=> 1



Wystarczy, że jedna zmienna będzie false i już "tożsamość nie działa" smile.gif
Kod
~(0 ^ 1 ^ 1) <=> ~(0) <=> 1

Drugie wyrażenie
Kod
(~0 ^ ~1 ^ ~1) <=> (1 ^ 0 ^ 0 ) <=> 0

Jak widzisz, wyniki różne.


To są podstawy logiki. Aby prawidłowo przekształcić skorzystaj z pierwszego prawa De Morgana http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawa_De_Morgana

Podstawowy wzór wygląda tak:
Kod
~(p ^ q ) <=> (~p v ~q)

ale możesz sobie ten wzór dowolnie rozszerzyć
Kod
~(p ^ q ^ r ) <=> (~p v ~q v ~r)




Ten post edytował peter13135 26.08.2014, 23:36:29


--------------------
:)
Go to the top of the page
+Quote Post
ZaXaZ
post 27.08.2014, 15:25:58
Post #46





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 285
Pomógł: 18
Dołączył: 30.01.2014
Skąd: <?=$_GET['city']?>

Ostrzeżenie: (0%)
-----


--HTML/CSS--
Chce w html/css zrobić żeby tekst nie był linkiem, pewnie da sie w JS ale wole bez bo kazdy moze wylaczyc, nawet przypadkiem (jesli nie wie co to).
Problem:
  1. <footer>Copyright&copy; ZaXaZ 2013-<?=date('Y')?>r.</footer>


Date zamienia w link, da sie jakos inaczej zapisac zeby nie bylo linkiem ale zeby byl pelny rok?

Ten post edytował ZaXaZ 27.08.2014, 15:30:09


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 27.08.2014, 15:32:00
Post #47





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 864
Pomógł: 1381
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W link to co najwyżej zamienia Ci jakiś śmieć w przeglądarce aka. Skype
Go to the top of the page
+Quote Post
peter13135
post 27.08.2014, 15:33:12
Post #48





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 447
Pomógł: 191
Dołączył: 26.03.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nic nie rozumiem.


--------------------
:)
Go to the top of the page
+Quote Post
ZaXaZ
post 27.08.2014, 15:38:35
Post #49





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 285
Pomógł: 18
Dołączył: 30.01.2014
Skąd: <?=$_GET['city']?>

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Pyton_000 @ 27.08.2014, 16:32:00 ) *
W link to co najwyżej zamienia Ci jakiś śmieć w przeglądarce aka. Skype

Tzn?.

@peter13135 zamienia mi date w stopce (2013-2014) na link w telefonie/tablecie.

Ten post edytował ZaXaZ 27.08.2014, 15:39:13


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 27.08.2014, 15:44:19
Post #50





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 864
Pomógł: 1381
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Masz Skype? jeżeli tak to to jest twój problem.

Ew. cos innego działającego na podobnej zasadzie. Skype swego czasu podczas instalacji na windzie wołał czy może wyszukiwać "numery" na stronach aby można było zadzwonić bezpośredno
Go to the top of the page
+Quote Post
ZaXaZ
post 27.08.2014, 15:54:51
Post #51





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 285
Pomógł: 18
Dołączył: 30.01.2014
Skąd: <?=$_GET['city']?>

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Pyton_000 @ 27.08.2014, 16:44:19 ) *
Masz Skype? jeżeli tak to to jest twój problem.

Ew. cos innego działającego na podobnej zasadzie. Skype swego czasu podczas instalacji na windzie wołał czy może wyszukiwać "numery" na stronach aby można było zadzwonić bezpośredno


Urzadzenie mobilne;
Ale tak samo dziala do ("gg:10000", "aaaa@aaa.com" itp) - odpala odpowiednie aplikacje,
czyli nieda sie nic zrobic zeby dezaktywowac "fake link"?

Ten post edytował ZaXaZ 27.08.2014, 15:56:33


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
peter13135
post 27.08.2014, 15:57:05
Post #52





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 447
Pomógł: 191
Dołączył: 26.03.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Da się.
Po prostu wywal ten program (może to jakiś plugin do przeglądarki), który robi Ci te zamianki.


--------------------
:)
Go to the top of the page
+Quote Post
ZaXaZ
post 27.08.2014, 16:00:48
Post #53





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 285
Pomógł: 18
Dołączył: 30.01.2014
Skąd: <?=$_GET['city']?>

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(peter13135 @ 27.08.2014, 16:57:05 ) *
Da się.
Po prostu wywal ten program (może to jakiś plugin do przeglądarki), który robi Ci te zamianki.

No wlasnie chce poza tym, bo to kazdy ma na urzadzeniach mobilnych (telefonach/tabletach).

Ewentualnie moge zrobic cala stopke jako link
  1. <a href="#">...</a>

Ale wtedy nie bede mogl (chyba) pogrubic poszczegolnego slowa jakbym chcial

Ten post edytował ZaXaZ 27.08.2014, 16:03:58


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Turson
post 27.08.2014, 16:58:58
Post #54





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 291
Pomógł: 829
Dołączył: 14.02.2009
Skąd: łódź

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Możesz pogrubić co ci się podoba.
Go to the top of the page
+Quote Post
ZaXaZ
post 30.08.2014, 17:34:04
Post #55





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 285
Pomógł: 18
Dołączył: 30.01.2014
Skąd: <?=$_GET['city']?>

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Turson @ 27.08.2014, 17:58:58 ) *
Możesz pogrubić co ci się podoba.


A no, pogrubiło, ostatecznie takie rozwiazanie chyba najlepsze, niz zeby byl link tylko w dacie:
  1. <footer><a href="#">?<b>ZaXaZ</b> 2013-2014r.</a></footer>


--CSS--
Co oznacza to:
  1. div>a

Chodzi o > podejrzalem gdzies na czyjejs stronie to i dziala z tym rezultatem co chciałem. Tylko nie wiem co to. Jak to sie nazywa?
Jak kogoś to obchodzi to zrobilem tak:
  1. footer, footer>a
  2. {
  3. color:#1DA32F;
  4. text-align:center;
  5. }

Dzieki temu nie musze tworzyc w footer zadnego odnosnika a data sie sama pokoloruje (2013-2014)


--HTACCES--
Jak moge przekierowac na strone glowna jesli
(IP!=ipSerwera i IP!=12.123.11.00)
Chodzi mi o zabezpieczenie folderów gdzie tylko strona może mieć dostęp, w drugim przypadku strona+jedno ip.

Ten post edytował ZaXaZ 30.08.2014, 18:11:33


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 30.08.2014, 18:46:32
Post #56





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 123
Pomógł: 5882
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
--CSS--
Co oznacza to:
[CSS] pobierz, plaintext

div>a

Chodzi o > podejrzalem gdzies na czyjejs stronie to i dziala z tym rezultatem co chciałem. Tylko nie wiem co to. Jak to sie nazywa?

ZaXaZ zaczynasz pomalu przeginac.... weź zajrzyj do dokumentacji i nie lataj z kazdą pierdułą na forum... naprawde nie po to ono istnieje.
http://www.w3schools.com/cssref/css_selectors.asp


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
ZaXaZ
post 30.08.2014, 18:55:05
Post #57





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 285
Pomógł: 18
Dołączył: 30.01.2014
Skąd: <?=$_GET['city']?>

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 30.08.2014, 19:46:32 ) *
ZaXaZ zaczynasz pomalu przeginac.... weź zajrzyj do dokumentacji i nie lataj z kazdą pierdułą na forum... naprawde nie po to ono istnieje.
http://www.w3schools.com/cssref/css_selectors.asp


Jak sie uczylem css tylko o "." bylo, a co do htacces nie znalazlem nic (nawet jakbym znalazl to i tak nie wiem czy to "ten kod", bo nie umiem htacces)
To niech ktos jeszcze pomoze z tym htacces i sie juz nie pytam bo chyba wiecej pytan nie mam ;p.

Ten post edytował ZaXaZ 30.08.2014, 18:56:11


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 30.08.2014, 18:59:28
Post #58





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 123
Pomógł: 5882
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
Jak sie uczylem css tylko o "."
To nastepnych razem ucz sie dokumentacji a nie z jakis podrzednych stronek... Linka dostales.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 30.08.2014, 19:07:44
Post #59





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 712
Pomógł: 1566
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(ZaXaZ @ 30.08.2014, 18:34:04 ) *
Jak moge przekierowac na strone glowna jesli
(IP!=ipSerwera i IP!=12.123.11.00)


Kod
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^tu_wpisz_IP_serwera$
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^12\.123\.11\.00$
RewriteRule .* http://adres_strony_glownej [R=301,L]


Ten post edytował trueblue 30.08.2014, 19:08:25


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
ZaXaZ
post 30.08.2014, 19:38:16
Post #60





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 285
Pomógł: 18
Dołączył: 30.01.2014
Skąd: <?=$_GET['city']?>

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(trueblue @ 30.08.2014, 20:07:44 ) *
Kod
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^tu_wpisz_IP_serwera$
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^12\.123\.11\.00$
RewriteRule .* http://adres_strony_glownej [R=301,L]


Dwa pytania co do tego:
1. Czy moge w pierwszej linijce wpisać tak?:
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^{SERVER_ADDR}$
(Sugeruje sie tym ze REMOTE_ADDR mozna)
2. Wpisalem dwa testowe ip w pliku ".htacces" i nie przekierowuje,

RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^13\.127\.10\.01$
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^12\.123\.11\.00$
RewriteRule .* http://zaxaz.x.pl [R=301,L]

Chyba ze to wina servera.

Ten post edytował ZaXaZ 30.08.2014, 19:43:23


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.02.2020 - 03:37