![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stworzylem dosc spory kawalek kodu w js/dhtml.
Chcialbym go zastosowac na jednej z moich stron, jak zabezpieczyc ten kod przed "zlodziejami"? -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamknąć go w sejfie na siedem spustów!
Pomyśl, javascriptu nie zabezpieczysz skutecznie! Możesz co najwyżej pozaśmiecać go trochę, pozmieniać nazwy funkcji i zmiennych na nieczytelne (np. 0097th8K), umieścić cały kod w jednej linijce, ale to wszystko. Średnio kumaty "chakier" wcześniej czy później to "rozkoduje". -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 5 Dołączył: 8.07.2004 Skąd: gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz też spróbować umieścić kod w osobnym pliku a plik ten wrzucć do osobnego katalogu, który zabezpieczysz .htaccess z dostępem tylko lokalnym np:
Kod Deny from all Allow from 127.0.0.1 localhost Serwer powinien odczytać te pliki (bo ma adres localhost) ale user z netu dostanie 403... -------------------- Sygnaturkę ukradli
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(angel2953 @ 2004-11-23 11:08:31) Serwer powinien odczytać te pliki (bo ma adres localhost) ale user z netu dostanie 403... No i co jak serwer odczyta te pliki? Tak czy siak skrypt musi pójść do klienta, bo tam dopiero będzie wykonany. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że to żadne zabezpieczenie, ale jedyne co można zrobić to dać text o prawach autorskich i zdać się na to, że ludzie to uszanują.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Hahaha.... Ale mi zabezpieczenie...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Pozdrawiam omen
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
krzychu ale
Kod Deny from all Allow from 127.0.0.1 localhost dla skryptow php to chyba dobre rozwizanie, gdybym chcial tak zabezpieczyc moje pliki zrodlowe z kodem php... nic prostszego -------------------- TESTWIEDZY.PL - Przetestuj swoją wiedzę...
Nie ma rzeczy niemożliwych. Niemożliwe wymaga jedynie więcej czasu... Pracujemy na Ciebie! - MINDFLOW.PL |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Pucy, nie wiem czy zauważyłeś ale odświeżyłeś temat sprzed 1.5 roku.
Powiedz mi jak to zabezpieczy moje skrypy ? Hmm..? -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hehe nie zauwazylem, a sam mialem rozkmine po prostu jak zablkoowac przegladanie katalogow... mod rewrite dziala, ale wsystkich katalogow i podkatalogow nie przekieruje, dlatgo przypomnialem o Deny from All co nie pozwoli na przegladanie kodu php (sciagniecie plikow z serwera) przez nieporzadane osoby, myle sie?
-------------------- TESTWIEDZY.PL - Przetestuj swoją wiedzę...
Nie ma rzeczy niemożliwych. Niemożliwe wymaga jedynie więcej czasu... Pracujemy na Ciebie! - MINDFLOW.PL |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hehe nie zauwazylem, a sam mialem rozkmine po prostu jak zablkoowac przegladanie katalogow... mod rewrite dziala, ale wsystkich katalogow i podkatalogow nie przekieruje, dlatgo przypomnialem o Deny from All co nie pozwoli na przegladanie kodu php (sciagniecie plikow z serwera) przez nieporzadane osoby, myle sie? Eh. Przecież otwarcie pliku php nie powoduje wyświetlenia jego zawartości, tylko przeparsowanie go.
|
|
|
![]()
|
|
Kurde czy ja pisze niewyrazne? A jak sciagniesz pik do siebie na kompa? to go nie parsujesz
-------------------- TESTWIEDZY.PL - Przetestuj swoją wiedzę...
|
|
![]()
|
|
Pucy, misiu kolorowy, nie dość, że odkopujesz temat sprzed wieków, to jeszcze nie czytasz go wyraźnie (chodziło o skrypty js/dhtml a nie php). POza tym opowiadasz głupoty (sugerujesz ściągnięcie plików php bez parsowania, którędy? po http i https się nie da a inne możliwości są dostępne dopiero po włamaniu się na serwer).
Tak więc pliiiiiizzzzzzzz, skończ i nie kompromituj się dalej. Howgh. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Prosze pozwol mi kompromitowac sie dalej:) Poniewaz mam nieodparte wazenie ze da sie przegladac foldery apacha http://domena.cosam.pl/kat1/kat2/ wtedy wywala liste plikow ktore mozna sobie Zapisac jako... co prawda ja tak naprawde jakos nie moglem ich sciagnac ale chce zebys mnie uswiadomil dlaczego, i nie ma tutaj zadnego parsowania
P.S wiem ze chodzilo o html/dhtml ale ja pocisnalem o php Ten post edytował Pucy 18.09.2006, 11:37:17 -------------------- TESTWIEDZY.PL - Przetestuj swoją wiedzę...
|
|
![]()
|
|
Prosze pozwol mi kompromitowac sie dalej:) Jak sobie życzysz. Poniewaz mam nieodparte wazenie ze da sie przegladac foldery apacha http://domena.cosam.pl/kat1/kat2/ wtedy wywala liste plikow Do tego momentu wszystko się zgadza. Acz to kwestia konfiguracji apache'a; da się czy się nie da. ktore mozna sobie Zapisac jako... I tu też masz rację. Można je sobie ściągnąć i zapisać. co prawda ja tak naprawde jakos nie moglem ich sciagnac ale chce zebys mnie uswiadomil dlaczego, i nie ma tutaj zadnego parsowania I tu dochodzimy do sedna sprawy. Łopatologicznie: klikając w taki czy inny sposób na widoczny w katalogu plik (mówię tu o interfejsie apache'a, widocznym w przeglądarce), mówisz apache'owi: "bądź tak mi ły i zapodaj mi plik xxx". Apache odbiera Twoje żądanie i sprawdza, jakie rozszerzenie ma plik. Jeśli takie, które zadeklarowane ma jako skrypt, czyli np. php wówczas odpowiada: "Dobrze, dostaniesz plik xxx, ale jest to plik ze skryptem php i muszę go najpierw wykonać, a Tobie zwrócę wynik tego skryptu". I zwraca Ci przeparsowany i pięknie wykonany pliczek, ale z wynikami działania skryptu a nie z jego kodem źródłowym. P.S wiem ze chodzilo o html/dhtml ale ja pocisnalem o php To na przyszłość patrz w jakim dziale ciśniesz i nie mieszaj php z js bo wprowadzasz niepotrzebny zamęt. Howgh. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
D Z I E K U J E
![]() -------------------- TESTWIEDZY.PL - Przetestuj swoją wiedzę...
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:28 |