![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2003 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam mały problem, jednak nie do końca potrafię sobie z nim poradzić. Właściwie to nie wiem za którą pamięć się brać. Otóż mam skrypcik, który z dużego obrazka robi mi miniaturę. Problem pojawia się już na początku kiedy próbuję wykorzystać funkcję imagecreatefromjpeg. Mianowicie wywala mi taki błąd: Cytat Fatal error: Allowed memory size of 8388608 bytes exhausted (tried to allocate 13600 bytes) in /home/st3fan/public_html/inc/scripts.php on line 232 Fatal error: Allowed memory size of 8388608 bytes exhausted (tried to allocate 133 bytes) in Unknown on line 0 Linijka 230 mówi:
i co ważne, działa na Windowsie (lokalna maszyna do testowania). W momencie kiedy wrzucam skrypcik na serwer (Apache na linuxie, jednak nie wiem dokładnie która wersja) wywala mi właśnie taki błąd. Dodam, że generuje error w momencie kiedy obrazek ma spore wymiary (tylko w tym jednym przypadku), mianowicie: 3400 x 480 px oraz 491 KB. Której pamięci może brakować? Miejsca na dysku? RAMu? A może jeszcze czegoś innego? Dodam też, że nie mam ustawionej quoty na tym koncie a miejsca jest jeszcze około 3,5 GB. -------------------- Stefan
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi o limit pamięci w php.ini
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2003 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, sprawdziłem. Zarówno php.ini na windowsie jak i na linuxie mają memory_limit ustawione na 8M...
Nie zmienia to faktu, że ten sam obrazek bez problemu obrabiany jest na windowsie, a na linuxie ciągle Fatal error. # EDIT # Nie dało mi to spokoju i postanowiłem przetestować zmianę memory_limit w pliku php.ini z 8M na 12M. Pomogło! Wygenerował mi obrazek. ![]() Dzięki za wskazówkę rogrog # KONIEC EDITA # Ten post edytował st3fan 21.11.2004, 13:08:56 -------------------- Stefan
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyleczyles tylko objaw a nie zrodlo, wiec jezeli twoj obrazek nie jest jakos starsznie wielki polecam stosowac po kazdym wygnerowaniu obrazka
image_destroy" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
sprubuj tag:
$imgsr
// gdzie $src to ścieżka do obrazka |
|
|
![]()
|
|
Cytat(bendi @ 2004-11-22 13:39:52) Wyleczyles tylko objaw a nie zrodlo, wiec jezeli twoj obrazek nie jest jakos starsznie wielki polecam stosowac po kazdym wygnerowaniu obrazka image_destroy" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual bendi, dzięki, ale ja już używam image_destroy. Nie wiem co wyleczyłem, ale ważne, że działa. Z kolei jeżeli chodzi o rozmiar to już pisałem wyżej jaki jest plik. Natomiast w ogóle nie rozumiem wypowiedzi foosia... o co chodzi? -------------------- Stefan
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 06:21 |