![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2003 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam wszystkich,
szukam skryptu który wstawia np. pierwszą linię z pliku w to miejsce, drugą w tamto, etc... znalazłam już jeden ale nie działa ![]() dobrze żeby było proste jak include ale żeby wstawiało konkretną linijkę. pozdr, dev |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat <?
$wiersz=file("plik.txt"); print $wiersz[1]."<br>"; print $wiersz[10]; ?> Mysle ze tam by mozna bylo. Te liczby w naiasach to ktory wiersz w pliku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2003 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziękuję bardzo
![]() działa super, niespodziewałam się ![]() pozdr, |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
taka tylko mała sugestia:
w php jak i w innych językach programowania numerowanie zaczyna się od 0, więc jeśłi chcesz wyświetlić pierwszą linijkę zacznij od $wiersz[0] PS ja nadałbym tej zmiennej nazwe wiersze, bo jest ona tablicą z wieloma elementami |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może mi ktoś powiedzieć jak zapisać dane do konkretnej lini w pliku?
bo np. takie coś niedziała: [php:1:6e161fceba]<?php <?php $noweDane = "jaks_textn"; $plik=file("dane.dat", "a"); flock($plik, 2); fwrite($plik[2], $noweDane); // Zapisz "noweDane" w trzeciej linijce flock($plik, 3); fclose($plik); ?> ?>[/php:1:6e161fceba] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
O to chodzi?
[php:1:1ca2f66c21]<?php $plik = "plik.txt"; $tab = file($plik); //uzyskujesz tablicę z linijkami // tutaj możesz sobie jakoś ją poprzemieniać i zapisać do zmniennej $got $fp = fopen($plik, "w"); fwrite($fp, $got); fclose($fp); ?>[/php:1:1ca2f66c21] -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 14:19 |