![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry, nie wiedziałem jak dobrze ująć myśl w tytule tematu
Zastanawiam się, jak to jest z "prawem własności/intelektualnym" do wykonywanych - w ramach pracy, projektów/skryptow itd. W umowie nie mam żadnej wzmianki o tym, która by mówiła, ze wszystko to co robie jest tylko i wyłącznie własnością firmy. Ogólnie mówiąc w prawach i obowiązkach jestem po prostu programistą który klepie kod i tylko tyle. Wiem, ze na zdrowy rozsądek to logiczne, że w takiej sytuacji właścicielem powinna być firma bo płaci za to dla mnie pieniądze, ale czy na pewno ? A gdybym część tych skryptów które pisze w ramach pracy, wykorzystałbym prywatnie ? Co by nie było, programowanie to nic innego jak własność intelektualna, a takie rzeczy wg mnie powinny być jasno regulowane w umowie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Jeżeli wykonujesz coś w ramach stosunku pracy autorskie prawa majątkowe otrzymuje Twój pracodawca. Kiedy? Po przyjęciu dzieła
![]() ![]() Nie trzeba tego dodatkowo regulować w umowie ponieważ co do zasady pracodawca nabywa te prawa z chwilą przyjęcia utworu. Umowa może natomiast przewidywać inną sytuację - jeżeli nie chcemy, żeby pracodawca takie prawa nabywał. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za wyjaśnienie : )
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:56 |