![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, przeszukałem już forum i chyba całe google, nic nie znalazłem :/
Mam problem z funkcją zapisu pliku, zapełnieniem go danymi i pobraniem na komputer. Funkcja jest wywołana po kliknięciu w button. Oto funkcja:
Więc problem jaki występuje to: 1. Tworzenie pliku - OK 2. Wypełnienie pliku danymi wysłanymi z formularza ($_SESSION['note']) - OK (uwaga! w sesji jest zapisany tekst, np. "Mam problem z kodem") 3. Pobranie pliku - OK 4. Usunięcie tymczasowego pliku - OK 5. Otworzenie pliku z dysku ... NIE OK - a dlaczego? Już mówię... Otóż, kiedy otwieram ściągnięty plik, znajduje się w nim tekst z sesji ("mam problem z kodem") + CAŁY KOD STRONY, w której została wywołana funkcja. O co chodzi?? :/ Dodam jeszcze, że póki plik nie zostanie ściągnięty na dysk (jest w postaci pliku tymczasowego). Zawiera w sobie tylko tekst z sesji. Siedzę już nad tym parę godzin. Chciał bym iść z aplikacją dalej ale nie mam bladego pojęcia co jest grane :/ Pierwszy raz spotkałem się z takim problemem. ![]() Proszę o pomoc i serdecznie pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No jesli po wywolaniu funkcji save_at_drive() generujesz normalnie dalej strone, co zapewne robisz, to nic dziwnego ze zwraca ci rowniez calą strone.
W funkcji save_at_drive() ma byc EXIT na koncu -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za podpowiedź, dodałem na koniec funkcji polecenie exit; Niestety :/ pomogło w dosłownie połowie
![]() ![]() Może inaczej. Plik index.php
Plik functions.php
Może to nie przez tą funkcję robi taki błąd? Może gdzieś po drodze popełniłem błąd? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
![]() Napisalem wyraznie: na koncu funkcji a nie na poczatku i na koncu..... EXIT powoduje natychmiastowe zakonczenie pracy skryptu. NATYCHMIASTOWE. Poza tym, nie mozesz generowac zadnego kodu zarowno przed jak i po funkcji save_at_drive. Do przegladarki ma isc tylko i wylacznie plik, ktorych chcesz zwrocic. Nic wiecej
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
A więc, po kolejnych godzinach kombinowania, szukania i denerwowania się, doszedłem do tego że wina leży po stronie drugiej części funkcji save_at_drive()
Wyłączając z kodu tej funkcji wszystkie header'y. Funkcja generuje mi plik o losowej nazwie, z zawartością z pola TEXTAREA. Dopiero przy ściągnięciu tego pliku, do wnętrza pliku zostaje dodany cały KOD pliku w którym funkcja save_at_drive() została wywołana. Niestety dalej nie mam pojęcia jak to naprawić :/ Stawiam największe piwo za pomoc! ![]() Ten post edytował morfineusz 23.01.2014, 01:08:05 |
|
|
![]()
|
|
Przeciez ci napisalem: nie mozesz wysylac nic innego procz pliku, ktorych chcesz dac do pobrania. A Ty ciagle i uparcie generujesz cala strone razem z plikiem.
Jesli nadal nie potrafisz czytac ze zrozumieniem to ten kawalek: <?php response(); ?> ktory masz teraz w srodku strony, daj zaraz na samym poczatku: <?php INCLUDE ('functions.php'); ?> <?php response(); ?> Oraz dopisz TYLKO JEDEN EXIT na koncu funkcji, o ktorej ci juz pisalem. JEDEN EXIT na koncu a nie na koncu i poczatku... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, nie wiedziałem o co dokładnie chodzi z generowaniem strony
![]() ![]() Ok, sprawdziłem twoje rozwiązanie. Zniknęły oby dwa problemy, czyli generowanie pliku działa jak należy i kodowanie znaków również pozostało UFT-8 Serdecznie dziękuję za pomoc. Teraz pozostaje Ci podać dane do wysyłki dużego piwa ![]() Ten post edytował morfineusz 23.01.2014, 21:43:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:19 |