![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem z kodowaniem, wiem nawet gdzie problem leży, ale nie wiem jak go rozwiązać.
Tak więc mam na serwerze foldery i pliki z polskimi znakami. Jest to niezalecane ale była pewna koncepcja i chciałbym aby to tak zostało. Jeśli chodzi o upload plików, pobieranie nazw i wyświetlanie na stronie, czy też wysyłanie metodą get - używam tutaj funkcji iconv oraz urlencode. Wszystko działa jak powinno, pliki zapisują się z polskimi znakami na serwerze bez problemu. Przeglądarka wyświetla te nazwy również bez żadnych problemów. Problem pojawia się gdy chcę wyświetlić zdjęcia na stronie(np w sliderze). Przeglądarka nie potrafi znaleźć źródła(zdjęć na serwerze). Gdy otworzę kod źródłowy strony, wydaje się być okej. Przykład: (na serwerze znajduje się oczywiście plik żyrandol.jpg) Jednak gdy pójdę głębiej i kliknę na ten link w zakładce Resources/Images: otrzymuję nazwę: %C5%BCyrandol.jpg. Idąc jeszcze głębiej i wchodząc na link strona/img/żyrandol.jpg otrzymuję komunikat: Cytat Not Found
The requested URL /img/żyrandol.jpg was not found on this server. Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj właśnie z %C5%BCyrandol.jpg zamiast żrydandol.jpg
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez zmian niestety
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A polskie znaki na stronie masz w ogóle? Jakie kodowanie charset dokumentu i format?
|
|
|
![]()
|
|
html 5 kodowanie UTF 8 - tak jak mówiłem kodowanie działa i polskie znaki są wyświetlanie dobrze, na serwerze pliki z polskimi znakami również dobrze się wyświetlają
A oto wyżej opisany problem: ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 07:11 |