![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Sprawa pewnie prosta ale ja nie za bardzo nie wiem jak to zrobić... chodzi o porównanie kilku zmiennych. Wiadomo jeżeli są dwie zmienne mozna je sprawdzić np warunkiem
A w przypadku gdy mam np 6 zmiennych i chce sprawdzić czy jakaś z nich jest różna od pozostałych... ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
in_array
edit: chcesz porównać zbiory czy jedną zmienną do zbioru? Ten post edytował markonix 16.12.2013, 10:43:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@markonix przeciez wyraznie napisano
![]() @autorze wrzuc zmienne do tablicy a potem zrob http://www.php.net/manual/en/function.array-count-values.php Gdy wynik bedzie mial wiecej niz jeden element, znaczy ze wartosci byly rozne -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok dziękuje za nakierowanie. Mam jeszcze pytanko, mam przykład :
Na tablicach nie mam za bardzo wiedzy co i jak, dlatego pytam. Ja kim poleceniem mam spraedzić czy ilość wyświetlonych tabliv jest większa niż jeden ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
count()
ale to wszystko masz w manualu przy funkcjach z tablicami. zapoznaj sie z nim. manual to przyjaciel a nie wrog -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje po raz kolejny za nakierowanie. Ok mam coś takiego
A co w przypadku gdy zmienna jest pusta ? bo taki przypadek może też być - wyrzuca mi bład Can only count STRING and INTEGER values! Można to jako objeść ? I czy mozna zmienne do tablicy przypisywać dynamicznie a nie na stałe... |
|
|
![]()
|
|
Ale co puste? $array? no to daj IF przed wyliczeniami.
Dynamicznie? Mozna -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ale nie wszystkie zmienne są puste tylko może być np 2 puste a 4 zmienne z wartościami...
|
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem twojego aktualnego problemu.... chcesz porownywac tylko niepuste zmienne? No to tylko niepuste dodawaj do tablicy
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Może napisze to jaśniej, mam 6 zmiennych do których jest przypisywana wartość z zapytań z bazy np:
$a = 1; $b = 1; $c = 4; $d = ''; <= bo zapytanie z bazy nie dało wyniku $e = ''; <= bo zapytanie z bazy nie dało wyniku $f = 3; I chciałem sprawdzić czy te wartości są od siebie róznie, czyli za pomocą tego kodu Wszystko dział w przypadku gdy wszstkie zmienne mają jakąś przypisaną wartość, gdy chciaż jedna nie będzie miał przypisanej wartości (czyli pusta) wyrzuca błąd. |
|
|
![]()
|
|
No to ci napisalem: dodawaj do tablicy tylko niepuste
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ok tylko ja dodawać w tablicy nie puste zmienne
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdzaj empty() czy nie jest puste
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:20 |