![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, uczę się programować z książki i co jakiś czas na czymś się zacinam. Zazwyczaj google albo dzienik błędów pomaga ale nie teraz.
Pojawia się błąd : Unknown column 'movie_name' in 'field list' Problem taki, że nie wiem w którym miejscu się on znajduje. Przypuszczam, że w pętli while ale nic nie mogę wykombinować. Nie wykluczam literówki ale skrypt czytałem już dziesiątki razy ![]() Kolumna movie_name istniej samo zapytanie się wykona w phpmyadmin - sprawdzałem Na koncu dałem kod tworzący tabele movie Proszę o jakąś radę, wskazówkę bo nie mogę dalej się uczyć Kod skryptu
?> $movie = "CREATE TABLE movie ( movie_id int(11) NOT NULL auto_increment, movie_name varchar(255) NOT NULL default 0, movie_type tinyint(2) NOT NULL default 0, movie_year int(4) NOT NULL default 0, movie_leadactor int(11) NOT NULL default 0, movie_director int(11) NOT NULL default 0, PRIMARY KEY (movie_id), KEY movie_type (movie_type,movie_year) )"; |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak już o spacjach mówimy to raczej jej brak, bo wynik masz taki :
Cytat SELECT movie_name, movie_director, movie_leadactorFROM movie Wiec raczej tak:
Turson to czy ja tak napisze czy tak:
Dla kodu nie ma najmniejszego znaczenia, białe znaki są traktowane jak jeden znak ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
com, miałem na myśli, że autor dał spację za " zamiast przed. Lubisz się czepiać
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadza się błąd tkwił w zapytaniu w braku spacji. Nie przypuszczałem że błąd tkwił w tym miejscu. Na przyszłość będę bardziej ostrożny.
Chociaż skrypt dalej działa nie poprawnie ale to już muszę samemu rozwiązać. Dzięki za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:03 |