![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Postanowilem sie zmierzyc z idea budowy router'a w moim CMS'ie. Pojawia bardzo niemily problem ktorego w maire wdajny sposob nie umiem rozwiazac. otoz mamy jakis link - i chce nim przekazac rozne parametry? www.cos.pl/news/show/ A potem chcialbym pokazac newsa o id=12 www.cos.pl/news/show/12 Moze w innym porzadku www.cos.pl/news/show/ASC W ktos wiem jak zrobic schematy URL-i czy cos takiego - bow jakis psosb trza by zapisac co dana zmienna w adresie znaczy. Macie jakies pomysly a moze gotowe rozwiazania ![]() Pozdrawiam -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MVC
![]() u mnie to jest rozdzielone. - wszystkie newsy: getAll - uporzadkowane: getAll/ASC - konkretny news(id: 10): getById/10 pierwszy parametr to nazwa akcji a kolejne to jej dodatkowe parametry (opcjonalne). Przy czym w niektorych akcjach (np getById) drugi parametr (id) jest wymagany i w akcji sobie to sprawdzasz. pozdrawiam Ten post edytował M4chu 29.10.2004, 07:20:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
-------------------- Sygnaturka: jest
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja stosuje układ /nazwa,wartosc/nazwa2,wartosc2/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Vengeance - ja to zrobilem w ten sposob(nie wiem czy to sie spodoba autorom idei routera)
www.cos.pl/news/show/id:12,template:1 I dziala pieknie. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
router jak router. dla mnie wazne jest to aby lepiej pajaczki sobie radzily ze strona. bo wg mojej opini user rownie dobrze nie zapamieta:
index.php?page=news&id=2&order=ASC&highlight=mysql czy tam index.php/news/2/ASC/mysql albo tak jak sa niby nice url do artow na php.pl wiadomo ze nikt nie bedzie tych tasiemcow zapamietywal ![]() wiec dla mnie nie waznym jest czy cos "sie spodoba autorom idei routera" czy nie. wazne zeby sie pajaczkowi podobalo ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:21 |