![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jestem początkujący w sprawach PHP/MySql itp.
A więc, chciałbym stworzyć na stronie textbox w który można by było wstukać jednorazowy kod który znajdował by się w jakimś pliku (Potwierdzany buttonem ;D). Nie wiem kompletnie jak to zrobić, przeszukałem Google, nawet angielskie strony troche oblukałem i nigdzie tego nie znalazłem. No i po wpisaniu takiego kodu, jeśli byłby on zgodny, to włanczana była by jakaś funkcja, np. jakaś obniżka cen. Więc proszę o jakieś kody/rady/linki lub instrukcje jak mam wykonać taki kod ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 6 Dołączył: 24.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale czego dokladnie nie wiesz? Wnioskuje, ze chcesz to do jakiegos sklepu ktory juz posiadasz?
Wystarczy zwykly formularz, plik txt z kodami (lub baza danych) a po wyslaniu formularza sprawdzasz czy kod istnieje: - w przypadku pliku poczytaj o odczytywaniu plikow txt - w przypadku bazy poczytaj o podstawowych zapytaniach Gotowego nic raczej nie znajdziesz, musisz troche sie nauczyc podstaw |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na ścianie masz włącznik czy "włancznik" światła? Piszemy "włączana" - przeglądarka pewnie nawet Ci podkreśliła Twojego potworka.
1. Tworzysz sobie jakąś bazę tych kodów, która jest z góry wypełniana dostępnymi kodami. Czy to będzie pliki czy normalna baza danych nie ma znaczenia. 2. Po wysłaniu formularza: 2.1. Zakładasz blokadę odczytu i zapisu na swoją bazę danych by uniknąć problemów związanych z jednoczesnym dostępem do bazy danych przez kilku klientów. 2.2. Przeszukujesz bazę pod kątem wprowadzonego kodu: 2.2.1. jeżeli kod istnieje, wykonujesz daną operację i usuwasz go z bazy danych, 2.2.2. jeżeli kod nie istnieje wywalasz błąd. 2.3. Zdejmujesz blokadę z bazy danych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedzi coś pokombinuje ;D Sorka za literówke ;P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli udało CI się sklecić coś ciekawego to podziel się rozwiązaniem. Zacząłem szukać jak zrobić te kody i mam już pewne zamysły, jednak chętnie zerknę na gotowca
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest jedna z prostszych spraw
struktura tabeli: kod | działanie Tworzysz unikatowy kod i hashujesz go. Odczytujesz i tyle |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:13 |