Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> klika count
Czarnobyl91
post 26.05.2013, 20:19:49
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam taki oto kod:

1. [/sql]SELECT `wykladowcy`.`id-wykladowcy` , `wykladowcy`.`nazwisko` , `wykladowcy`.`imie` , count( `egzaminy`.`nr-egz` )
  2. FROM `wykladowcy`
  3. LEFT JOIN `egzaminy` ON `wykladowcy`.`id-wykladowcy` = `egzaminy`.`id-wykladowca`
  4. GROUP BY `egzaminy`.`id-wykladowca`[sql]

Ogólnie chodzi oto że są egzaminy i miałem zliczyć ile egzaminow przeprowadzil wykładowca. Ale każdy egzamin ma jeszcze kolumne `egzaminy`.`zdal` ktora ma wartość 1 jeżeli egzamin był pozytywny o 0 jeżeli negatywny. Chciałbym w SELECT obok tej kolumny co zlicza ilość egzaminow dać jeszcze jednego counta zeby zliczało mi egzaminy które zakończyły się pozytywnie (tak żeby obok siebie była ilość wszystkich egzaminów poszczególnych wykładowców a zaraz obok ilość tych które zakończyły się powodzeniem) ale mam problem jak napisać warunek żeby w tej jednej kolumnie obowiązywał a w drugiej nie
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 1)
mmmmmmm
post 26.05.2013, 23:26:05
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

1. SELECT `wykladowcy`.`id-wykladowcy` , `wykladowcy`.`nazwisko` , `wykladowcy`.`imie` , count( `egzaminy`.`nr-egz` ), sum(`egzaminy`.`zdal`)
  2. FROM `wykladowcy`
  3. LEFT JOIN `egzaminy` ON `wykladowcy`.`id-wykladowcy` = `egzaminy`.`id-wykladowca`
  4. GROUP BY 1,2,3

Naprawdę masz myślniki w nazwach kolumn??
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:44