![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
![]() Mam problem. Mianowicie realizuję pewien projekt. Projekuję baze danych. Mam sporo tabel i mam pewien problem. Jak widać na screenie, w systemie jest możliwość wysyłania oraz odbierania wiadomości. Wiadomość może być wysłana do kilku userów na raz (wiadomośc grupowa). Jest możliwość usuwania wiadomości. I teraz, jezeli usunę wiadomość którą wysłałem to użytkownik/cy którzy ją odebrali również zostaną pozbawieni możliwości odczytania wiadomości... http://imageshack.us/photo/my-images/822/z...20130509183.gif Co do tabel to: MESSAGE - wiadomośc LIST_OF_RECIPENT - lista odbiorców. PERSONAL_DATA - dane usera, jest to odbiorca jak i nadawca. Ten post edytował piotrekTSW 9.05.2013, 18:03:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Diagram nieczytelny.
Co do problemu to standardowo rozwiązuje się to przez restrukturyzację bazy: w polu LIST_OF_RECIPENT nie umieszcza się listy maili, lecz jej id, dodatkowo tworzy się tabelę zaiwerającą kolumnę id_of_LIST_OF_RECIPENT oraz pole mail - tam maile umieszczasz w kilku linijkach a nie w jednej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:03 |