![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam jeszcze jedno pytanko do tegoz tematu(mam nadzieje)
na stronie index.php mam odnosniki Kod <a href="index.php?p=dzial1/glowna.php">dzial pierwszy</a>
<a href="index.php?p=dzial2/glowna.php">dzial drugi</a> a potem robie cos takiego w index.php Kod if($p) include("$p");
else include("pierwszastrona.php"); no i pytanie moje brzmi: czy w wyolanym tak pliku index.php zmienna $p bedzie (z register_globals=Off) przekazywana w tablicy $_GET['p'] czy też owe $_GET jest tylko zarezerwowane dla formularzy? i w jaki sposob mam sie (przy wylaczonych r_g) dobrac do zmiennej $p ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2002 Skąd: jesteś? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze nie mozesz sobie sprawdzic czy ta zmienna bedzie w _GET czy nie bedzie jej tam? chyba prosciej napisac przyklad sobie i psrawdzic niz czekac na odpowiedz.
po drugiej, gdzies mialem funkcje napisana, ktora zalatwiala caly problem z r_g off... po prostu zmienne przekazywane sa w tablicy, na poczatku skryptu, wszystkie elementy przypisywalem zmiennym, a nazwy zmiennych bralem z kluczta tablicy, czyli jak w tablicy pod kluczem p jest wartosc jakas wartosc to robilem zapis $$klucz = $wartosc i bylo super ![]() ![]() oczywiscie tutaj napisalem tylko wyjasnienie jak to zrobic, a nie kod ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Tyle, że taka funkcja nie jest potrzebna. Do wszystkich zmiennych mammy przecież dostęp w tablicy $_REQUEST.
A zresztą - istnieje orginalna funkcja służącą do tego. Dasze info w manualu i topicu przyklejonym. Co do pytania. Wszytkie zmienne przekazywane w adresie, czyli metodą GET trafiają do tablicy $_GET Wszystkie zmienne przesyłane metodą POST trafiają do tablicy $_POST -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki:)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2002 Skąd: jesteś? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Tyle, że taka funkcja nie jest potrzebna. Do wszystkich zmiennych mammy przecież dostęp w tablicy $_REQUEST.
a jesli skrypt jest napisany pod php < 4.2 ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Cytat Request variables: $_REQUEST
Notatka: Introduced in 4.1.0. There is no equivalent array in earlier versions. ![]() lub Cytat bool import_request_variables ( string types [, string prefix])
Imports GET/POST/Cookie variables into the global scope. It is useful if you disabled register_globals, but would like to see some variables in the global scope. Na manual nie ma mocnych ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat bool import_request_variables ( string types [, string prefix])
[..] Na manual nie ma mocnych :lol: na cytujacych fragmentami rowniez ;p "(php 4 >= 4.1.0)" wiec jesli np 4.0.2 to juz ryfa. prosze jak chcesz pokazac ze wiesz ze jest taka funkcja to fair bedzie tez powiedziec ze dotyczy php od wersji x.y.z. dziekuje :) i pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 13:46 |