![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taką funkcję zawierającą formularz i chcę ją wyświetlić, nie wiem dlaczego nie pojawia się.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zenb8w - nie ucz innych złych nawyków.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zenb8w - nie ucz innych złych nawyków. No dobra;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zadziałało dziekuje
![]()
|
|
|
![]()
|
|
Nie mógł działać, bo nic nie robisz, nie ma żadnej funkcji w tym. Wyświetlasz tylko html.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ależ to ma prawo działać.... ino oprócz definicji funkcji, trzeba ją jeszcze wywołać....
f_menu_gorne(); ![]() ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie nie może źle sie wyraziłem, obie funkcje tak jak przedstawiłem próbowałem wywołać i mimo że obie mają tylko trochę inny kod html tej f_menu_gorne() nie mogłem wywołać, wyświetlała sie pusta strona póki nie zrobiłem tego jak mi napisano tu, i tego nie rozumiem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A jeteś pewien, że pokazałeś nam dokładnie kod jaki masz? Bo obie metody są poprawne
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Darku, chodzi o to, że funkcja jest to coś takiego, taka deklaracja w kodzie, która ma coś zwracać. Co znaczy return? To znaczy powrót, zwrot, odesłanie. Czy dajemy w funkcji return coś tam i ta funkcja po wywołaniu zwróci i wyświetli (lub coś zrobi) coś tam.
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
Cytat która ma coś zwracać Funkcja wcale nie musi nic zwracać. Funkcja może coś robić bez zwracania. W tym przypadku zadaniem funkcji jest wyświetlenie kodu na ekran a nie jego zwrócenie.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mój plik który wyświetlaobie funkcje to
plik z obiema funkcjami
Funkcja która się wyświetla
Funkcja która się nie wyświetla
Moim celem było wyświetlenie tego manu i to mi się udało a poniżej taką samą metodą wstawić pole do wysłania pliku i to niestety nie zadziałało na moim pierwotnym kodzie i zastanawiam się dlaczego. |
|
|
![]()
|
|
Przeglądarka -> źródło strony
A zobaczysz, że Twoja funkcja jednak się wyświetliła..... Ino nie jest widoczna, bo ty w pierwszej funkcji zamknąłeś już </BODY></HTML> - podstawy HTML :/ -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiście teraz już jest dobrze
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Funkcja wcale nie musi nic zwracać. Funkcja może coś robić bez zwracania. W tym przypadku zadaniem funkcji jest wyświetlenie kodu na ekran a nie jego zwrócenie. Masz też rację. Jednakże skoro uczymy nowicjusza, to nauczmy go podstaw. Jeszcze pamiętam Pascal, jak były procedury (namiastki funkcji) oraz funkcje. I to już tam się nauczyłem, że procedura ma coś wykonać (czyli uprościć główny program, aby nie było syfu w kodzie), a właśnie funkcja ma coś zwrócić (np. wykonać obliczenia i zwrócić wartość) i nie powinna mieć innego wpływu na główny program. Tak czy siak nie ma się co sprzeczać. Trzeba kolegę wyprowadzić na dobrą drogę. Jemu się tutaj zrobił bałagan ostatecznie przez niedbalstwo. Ten post edytował in5ane 21.03.2013, 10:17:34 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
php to nie pascal. W php nie ma rozróżnienia na funkcje czy procedury. To że funkcja się nazywa funkcja, nie znaczy że zawsze ma coś zwracać. No ale proszę, jak się upierasz, że ma coś zwracać to proszę:
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:00 |