![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam katalog /baza_txt w którym tworzone są inne katalogi o różnej nazwie a w nich plik txt o nazwie daty każdego dnia, czyli o północy tworzony jest nowy plik txt. Mam taki problem, a rozwiąznia w googlarce nie znalazłem.
Przypuśćmy, że mam w katalogu "baza_txt" następujące foldery: jdfsfg/ dsfqw/ fysiw/ afydfd/ suadf afdfe/ etc... i szukam funkcji, która będzie mi tworzyć plik txt o nazwie daty w każdym z tych katalogów, czyli żeby bo utworzeniu wyglądało to w następujący sposób: baza_txt/jdfsfg/13-03-2013.txt baza_txt/dsfqw/13-03-2013.txt baza_txt/fysiw/13-03-2013.txt baza_txt/afydfd/13-03-2013.txt baza_txt/suadf13-03-2013.txt baza_txt/afdfe/13-03-2013.txt etc... umiem zrobić, żeby tworzyło w pojedyńczym katalogu nazwie jaką podam, ale z wieloma katalogami jest problem bo każda nazwa jest inna... Może ułatwieniem by było dla Was. Bo Przy tworzeniu tych folderów o dziwnych nazwach zrobiłem zapisywanie ich nazwy do bazy MySQL, może to w czymść pomoże, żeby jakoś wyodrębnić nazwy katalogów z bazy. Ten post edytował mrRosso 13.03.2013, 17:38:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powiem Ci tak, jeśli lista folderów jest stała tj. znasz nazwy wszystkich folderów to po prostu stwórz z nich tablicę i w pętli twórz te pliki co chcesz ?
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem ale mysle ze zrobić to pętlą idzie bez problemu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no właśnie tu jest ten kłopot, że lista nie jest stała
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzasz jakie pliki(katalog możemy również nazwać plikiem) w katalogu baza_txt i mamy listę katalogów(o ile w katalogu baza_txt są tylko katalogi)scandir. Następnie pętlą jedziemy każdy jeden folder z osobna i dodajemy w nim plik.
Ten post edytował Wazniak96 13.03.2013, 17:48:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A od czego to zależy ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 15 Dołączył: 15.11.2007 Skąd: Nowogród Bobrz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
umiem zrobić, żeby tworzyło w pojedyńczym katalogu nazwie jaką podam Skoro umiesz zrobić plik w jednym katalogu, to wystarczy to powtórzyć w pętli ![]() Skoro masz te nazwy w bazie, to odczytaj je do tablicy, przeleć foreach() i będzie po sprawie. A gdybyś chciał odczytać wszystkie katalogi to mniej więcej taka konstrukcja wyciągnie wszystkie katalogi z podanego katalogu:
-------------------- Efemental.pl - nasz punkt słyszenia :: recenzje :: tylko metal!
Opensource'owy klon Cantra: http://github.com/magnax/Simtr |
|
|
![]()
|
|
Jest to czat kanałowy i każdy użytkownik, który się zarejestruje może utworzyć swój własny kanał rozmowy o nazwie którą poda ;p Po utworzeniu jego kanału tworzony jest folder o jego nazwie a w nim plik txt z logami
![]() Ten post edytował mrRosso 13.03.2013, 17:51:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak się składa, że jestem autorem skryptu czatu kanałowego(może znasz, Wazniak) i powiem Ci tyle, że logi na txt to nie wypał. Dużo zabawy gdy chcemy czytać np 10 ostatnich wiadomości. Problem z zabezpieczeniem przed nieautoryzowanym dostępem. Znacznie lepiej jest zrobić je na MySQL.
Jeżeli już chcesz zrobić na txt to przed zapisem sprawdź czy plik txt już istnieje, jeżeli nie to po prostu go stwórz ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Należałoby przypisać do użytkownika folder
Gdzieś w pliku użytkownik - folder |
|
|
![]()
|
|
A jeśli wyciągnę listę katalogów to przecież każdy katalog musi mieć swoją zmienną, czy jak to jest?
załóżmy tworzę plik w katalogu
i jako $jaka_zmienna co mam podać aby dotyczyło to każdego katalogu? Wazniak a kojarzę Cię ![]() ![]() Ten post edytował mrRosso 13.03.2013, 18:12:22 |
|
|
![]()
|
|
wszystko ci podaliśmy
Ten post edytował Wazniak96 13.03.2013, 18:13:02 |
|
|
![]()
|
|
coś jest nie tak bo gdy wywołuję skrypt przez przeglądarkę to wyrzuca błąd prezglądarki, że nie ma takiego pliku. Klamry są dobre...
|
|
|
![]()
|
|
I tak sporo dostałeś. Poza tym w czym Ci możemy pomóc skoro nie wiemy jak wygląda twoje drzewo katalogów, z którego katalogu wykonujesz skrypt i nie mamy treści błędu. Czarodziejami nie jesteśmy.
|
|
|
![]()
|
|
Dzewo katalogów opisywałem przecież ;P katalog główny to "czat/"
W nim są katalogi i skrypty: "API, baza_txt, czat.php i test.php(i to właśnie z niego sprawdzam czy działa ten kod)" i tylko to. Adres http który wpisuję jest na 100% poprawny ![]() ostatni wpis z pliku error.log to: |
|
|
![]()
|
|
Podany kod wskazuje na to, że nie możne znaleźć obrazka, ikony która widnieje przy zakładce w przeglądarce... Wysil się trochę. Sprawdź co ci zwraca katalogi scandir itp.
PS: Jeżeli chcesz cokolwiek zrobić musisz włączyć raportowanie błędów ponieważ na onuse jest ono standardowo wyłączone, przez co ciężko się pracuje. Ten post edytował Wazniak96 13.03.2013, 19:52:40 |
|
|
![]()
|
|
użyłem z manula tego kodu
i zwrcił mi listę katalogów w taki sposób:
czyli prawie ok, tylko żeby utworzyć tam pliki txt |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:10 |