![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2009 Skąd: gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanie jak zrobić odliczanie czasu do końca tzw, chcę zrobić tak, że klient zamawia usługę i przypisuje mu te 31 dni i odlicza mu aż do 0 jeżeli będzie 0 to wypisze na ekranie KONIEC USŁUGI. Prosiłbym o pomoc.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie danych masz datę kiedy usługa X się kończy? Jeśli tak, to w czym masz problem?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2009 Skąd: gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po prostu nie mam pomysłu na to.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy posiadasz jakaś bazę danych z aktualnie wykupionymi usługami użytkowników? Czy posiadasz w niej kolumnę data_waznosci lub podobną?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie odliczaj, przypisuj od razu do kolumny datę wygaśnięcia = NOW() + ileśDni. Wykonujesz tą operację tylko raz, a sprawdzając później za każdym razem porównujesz tylko dwie daty, bez zbędnego odliczania/doliczania dni wydaję mi się to optymalniejsze dla bazy danych.
I później po prostu sprawdzaj czy data wygaśnięcia >= NOW(). |
|
|
![]()
|
|
Nie odliczaj, przypisuj od razu do kolumny datę wygaśnięcia = NOW() + ileśDni. Wykonujesz tą operację tylko raz, a sprawdzając później za każdym razem porównujesz tylko dwie daty, bez zbędnego odliczania/doliczania dni wydaję mi się to optymalniejsze dla bazy danych. I później po prostu sprawdzaj czy data wygaśnięcia >= NOW(). Dzięki o to własnie chodziło tylko nie miałem pomysłu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:08 |