![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2012 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Posiadam formularz dodawania bannerów. Wszystko działa na zasadzie pobrania grafiki, zakodowania jej w md5, wrzucenia do katalogu "pliki" oraz przesłania danych z formularza do bazy danych. Pola formularza to: id, tytul, opis, www, pojemnosc, nazwa, typ, autor, data, godz.
Jeśli chodzi o dodawanie chodzi bardzo dobrze. Problem pojawia się z kasowaniem. rekord danego id kasuje ładnie. Ale problem pojawia się ze skasowaniem odpowiedniego pliku. Nie bardzo wiem jak to ugryść.
oczywiście wiem że funkcja odpowiadająca za kasowanie pliku to unlink(wartosc). Mając id danego wpisu musiałbym pobrać nazwę pliku która jest zapisana w kolumnie "nazwa" bazy danych. Mógłbym prosić o jakąś podpowiedź? Ten post edytował SUICIDE 2.12.2012, 22:27:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Mając id danego wpisu musiałbym pobrać nazwę pliku która jest zapisana w kolumnie "nazwa" bazy danych. No i jaki masz problem? Nie wiesz jak się rekord z bazy pobiera? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Najpierw pobierasz nazwę pliku do kasacji, potem kasujesz rekord z bazy
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2012 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem że ten sposób też będzie poprawny? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
mysql_fetch_assoc zwraca tablicę.... trudno ci będzie skasować tablicę..... Musisz wpierw z tej tablicy pobrać zawartosc pola i dopiero to kasować. Czemu nie czytacie dokumentacji tylko strzelacie na chybił trafił anuż sę uda...?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem że ten sposób jest teraz jak najbardziej prawidłowy czy dalej jestem w błędzie ? |
|
|
![]()
|
|
Jeśli
var_dump($x); wyświetla ci nazwę pliku do skasowania, znaczy że masz dobrze pobrane ![]() Tamten sposób też był prawie dobry. Jak ci pisałem, wystarczyło tylko z tej tablicy pobrać wartosc o czym ty zapomniałeś. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no tak w sumie mogłem jeszcze zastosować $x['nazwa'];
Tylko teraz problem mam inny. Plik który zostaje dodany do bazy danych ma też w nazwie katalog. Czyli po dodaniu rekordu wygląda to tak" /bannery/asf3253fgsdag325.png" Teraz abym zastosował funkcję "unlink" musiałbym pozbyć się katalogu i sleshy. Podpowiedź czy dobrze myślę. Funkcja replace? Ewentualnie pozbyć się dodawania katalogu nazwy pliku. Ten post edytował SUICIDE 3.12.2012, 20:10:31 |
|
|
![]()
|
|
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wyskakujący błąd: Warning: unlink(567959ac374dc59ec40d65d9cb5d2745.png) [function.unlink]: No such file or directory in moja/sciezka/nazwapliku.php on line 272 Przepraszam ale niestety nie potrafię tego sam rozwiązać. |
|
|
![]()
|
|
Komunikat informuje cię, że nie ma pliku 567959ac374dc59ec40d65d9cb5d2745.png
Albo go faktycznie nie ma, albo szukasz go w złym katalogu. Proste. ps: widać, że zmienna $folder jest pusta. Podejrzewam, że tak być nie powinno -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję Tobie bardzo mocno.
Pomogłeś mi bardzo w rozwiązaniu problemu. Jeśli można chciałbym umieścić dobre rozwiązanie dla osób szukających podobnego problemu.
+ pomógł dla Ciebie. Ten post edytował SUICIDE 3.12.2012, 21:01:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 01:55 |